Merja Otava: Priska. Kesästä kesään

Merja Otava: Priska. Kesästä kesään. WSOY 1959.

Nyt hyväolo tulee näin: Priska katsoo ikkunasta ja hengittää elokuuta. Hän on yksin. Ja yksinolo on ihmeellistä. Tuntee että elää.
Se on kummallinen tunne – huimaa ja pelottaa ja samalla on lämmin ja merkillinen olo. Hengittää, ja sekin on ihme. Niin kuin sekin että on mikä on – Priska. On kiedottava kädet kaulansa ympärille ja naurettava ja itkettävä ja sanottava: Priska, Priska… Kutsuttava itseään ja katsottava itseään peilistä ja ihmeteltävä, kun aina kasvaa ja muuttuu ja tulee toiseksi joka hetki.

Tämän talven Tyttökirjaklassikot -lukupiirissä on hienolla tavalla katsottu myös perinteisimpien tai tunnetuimpien tyttökirjojen listan ulkopuolelle. Siinä auttoivat Sara Kokkosen tyttökirjoista ja kirjailijoista kertovat teokset Kapina ja kaipuu sekä Rasavillejä ja romantikkoja. Jälkimmäisestä löytyi monta kiinnostavaa tyttökirjaa, joista en ollut ennen kuullut. Merja Otavan (s. 1935) esikoisteosta Priska luonnehdittiin unohdetuksi klassikoksi. Tämä herätti lukupiirin mielenkiinnon, ja Priska lisättiin lukulistalle.

Merja Otava voitti vuonna 1959 tällä teoksellaan Anni Swanin palkinnon eli lasten- ja nuortenromaanikilpailun. Priskaa kehuttiin uudenlaisesta nuorten näkökulmasta ja nuorten äänen tuomisesta esiin. Tämän päivän näkökulmasta, 60 vuotta myöhemmin, on hieman vaikea erottaa, mikä on uutta ja modernia Otavan kirjassa. Ainakin Piia Kristiinan eli Priskan oma ääni on keskeisin kertojanääni, tapahtumat sijoittuvat hänen tiloihinsa (huone, koulu, kadut, kavereiden kodit) ja koko kirjan läpi kulkee murrosiälle tyypillinen itsetutkiskelun, tunteiden mylläkän ja vaihtelun sekä merkityksellisten kaverisuhteiden ja ihastumisten kuvailu. Oleellista ei ole kasvattaa lukijaa ”hyväksi tytöksi tai pojaksi” tai antaa esimerkkejä hyväksyttävästä käytöksestä tai moraalisista ratkaisuista. Kirja on nuoren ihmisen sisäisen elämän kuvaus.

Pidin Priskasta valtavasti. Luin sitä myöhään yöhön, kun en malttanut lopettaa. Tunsin vahvaa hengenheimolaisuutta Priskaan, jonka tunteet palauttivat mieleeni omat murrosiän kipuilut, vaikka niistä on hirveästi jo aikaa. Kun samaan aikaan on pakottava tarve olla yksin, mutta samalla aikaa on kova kaipuu toisten seuraan. Kun oma mieli ja keho ovat jatkuvassa muutoksessa ja myllerryksessä, ja kun tulevaisuus eli aikuisuus tuntuu loistavalta vapaudelta, mutta aivan liian kaukaiselta ajalta.

Kertojanääni vaihtelee jossain määrin myös Priskan ystäväpiirin muihin jäseniin. Se on ihan hyvä, joskin kertojan vaihtelu on minusta vähän epäjohdonmukaista. Sanavalinnat ja tyyli eivät paikoitellen menisi 2020-luvulla läpi, mutta omana aikanaan ovat varmaan olleet hyväksyttäviä (esim. ulkonäköön ja lihavuuteen liittyvät puhetavat). Nämä ovat kuitenkin vain pieniä kauneusvirheitä, ja kaiken kaikkiaan Priska oli todella valoisa ja piristävä uusi tuttavuus.

Kirjan lukeminen sai minut kuitenkin pohtimaan, miten paljon maailmassa onkaan niin sanottuja unohdettuja klassikoita. Meidänkin ajastamme löytyy varmasti kirjoja, jotka ovat todella suosittuja juuri nyt, mutta joita ei 50 vuoden kuluttua enää muisteta. Kirjojen elinkaari on koko ajan lyhentynyt: syksyn uutuudet myydään jo keväällä poistolaarissa alennuksella. Mikä tekee kirjasta kestävän klassikon? Voiko sitä edes tietää nyt, vai onko vain odotettava ja katsottava, mitä 50 vuoden kuluttua luetaan?

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste 2022: 10. Kirja, jossa ollaan mökillä tai huvilalla. (Yksi kirjan keskeisistä tapahtumista sijoittuu Priskan luokkakaverin vanhempien huvilalle.)

2 kommenttia artikkeliin ”Merja Otava: Priska. Kesästä kesään

  1. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Tämä kirja tuli esiin tänään lukupiirin viimeisessä tapaamisessa.
    Sen verran harvinainen kirja, ettei tätä myöskään Celian valikoimista löydy.
    Pitääkin laittaa toivetta sinne.
    Kiinnostuin tästä niiiin paljon.

    1. Suosittelen! Celiassa ei välttämättä tosiaan ole näin vanhoja kirjoja, kun tavallisestakin kirjastosta tätä saattoi joutua etsimään varastosta. Kiva, että löysit lukemaan blogiani, tervetuloa toistekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.