Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto: Mustan Kuun majatalo

Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto (kuvitus): Mustan Kuun majatalo. I kirja.  Lasten Keskus 2021.
Kirja saatu kustantajalta.

Talo ilmaantuu näkyviin puutarhaa hitaammin. Se narahtelee ja huojuu, ja pari ikkunaa räsähtää rikki. Talo tuntee kaikkia muita voimakkaammin hänet, joka lähestyy. Vanhojen putkistojen ruosteinen vesi huuhtoo pian rakennuksen pitkän unen tiehensä. Talo alkaa huojahdellen muotoilla huoneita, käytäviä ja parvekkeita. Se on valmis avaamaan ovensa asukkaille.

Mustan Kuun majatalo, kuvitus Katri Kirkkopelto

On kaksi maailmaa: ihmisten maailma, ja salaväen maailma, joka ei näy ihmisille. Salaväki on ahdingossa, sillä ihmisten toimet tuhoavat niiden perinteisiä asuinpaikkoja kuten aarnimetsiä, puistoja, vanhoja puita ja vesistöjä. Tarvitaan salamieli eli ihminen, joka näkee salaväen ja suojelee niitä ihmisiltä. Mustan Kuun majatalo on pakopaikka salaväelle, joka on menettänyt kotinsa. Sinne tullaan kaikkialta, mutta majatalo tarvitsee toimintaansa salamielen. Sellainen saapuu Sinimäen kaupunkiin vanhalla Ford Transitilla isänsä kyydissä. Saimi Salaper on yksinäinen tyttö, joka on viettänyt liikkuvaa elämää eläinlääkäri-isänsä kanssa. Nyt isä toteuttaa haaveensa, asettuu aloilleen ja perustaa eläinsairaalan. Isä ei tiedä, että heidän ostamansa erikoinen rakennus on majatalo, jonka vieraat vain Saimi näkee kunnolla.

Tästä alkaa seikkailu, joka vie mukanaan ensi sivuilta alkaen. Palkitut tekijät Reetta Niemelä ja Katri Kirkkopelto ovat luoneet maailman, jollaista ei muualta löydä. Kirjan sivuilta lukija pääsee tutustumaan yksivarpaisiin, hiiseihin, prutkupieruihin, jetiin, koirankuonolaiseen, maahisiin, vampiireihin, kummituksiin, yksisarvisiin ja moniin muihin olentoihin, jollaisista ei ole koskaan osannut uneksiakaan. Niemelän teksti herää henkiin Kirkkopellon kuvituksessa, joka seuraa juonta täydentäen lukukokemusta.

Saimi on fantasiakirjan päähenkilönä jossain määrin kliseinen: yksinäinen, juureton ja hieman vanhempiensa laiminlyömä. Saimin isä on kyllä paikalla ja välittää lapsestaan, mutta työ ja eläimet vievät hänet usein pois, ja Saimi on tottunut yksinäisyyteen. Hänellä ei ole ystäviä, koska on muuttanut isänsä kanssa usein. Tutustuminen hiisiprinsessa Anskariinaan heti kirjan alussa onkin Saimille käänteentekevä asia: ensimmäistä kertaa hänellä on läheinen ystävä, jonka kanssa leikkiä, jakaa salaisuuksia ja seikkailla.

Ihastuin ajatukseen Mustan Kuun majatalosta elävänä rakennuksena. Siinä missä esimerkiksi Tylypahkan liikkuvat portaikot tai elävät maalaukset härnäsivät oppilaita ja tekivät joskus kiusaa, Mustan Kuun majatalon tehtävä on suojella sen asukkaita. Se muuttaa muotoaan sen mukaan, kuka sieltä hakee turvaa. Majatalon puutarha on loputon seikkailujen paikka, täynnä taikaa ja uskomattomia luonnonihmeitä. Perhosia rakastavalle ja harrastavalle Saimille majatalon puutarha on ihmeellinen värikkyydessään, mutta pian hän huomaa sen sisältävän paljon muutakin kuin harvinaisia perhoslajeja.

Saimi sopeutuu melko mutkattomasti ajatukseen toisesta maailmasta ja oudoista otuksista. Mukisematta hän ei kuitenkaan tämän maailman sääntöjä ja käytäntöjä niele: Saimin selkäytimessä on eläintensuojelu ja hyvä hoito, eikä hän suostu hyväksymään edes ärsyttävimpien salaotusten huonoa kohtelua. Vaikka muut vakuuttavat, ettei kannata tuhlata aikaa kiltteyteen, Saimi kesyttää itselleen lemmikiksi räyhähenkisen, marsumaisen otuksen, ilkinaakkelin.

Jotta tarina olisi aito fantasiasarjan alku, siinä esitellään vihollinen, salaperäinen Quumestari, joka haluaa tuhota koko salaväen. Alkuun joudutaan käyttämään paljon sivuja kirjan maailman toiminnan kuvaamiseen, joten seikkailu päässee kunnolla vauhtiin vasta seuraavassa osassa. Jännittäviä retkiä riittää toki tässäkin kirjassa. Hyvän ja pahan välinen taistelu alkaa. Toivon, että Niemelä kirjailijana välttää seuraavissa osissa toisinaan lastenfantasiaa vaivaavan mustavalkoisuuden, jonka mukaan hyvät ovat aina hyviksiä ja pahat pahiksia. Antoisampaa on, jos henkilöt tai ainakin osa heistä on jossain siinä välillä, kuten ihmiset muutenkin.

Yksi kummitytöistäni on erityisen ahkera lukija, ja mietin jo harmitellen, että en tajunnut ostaa tätä hänelle joululahjaksi. Onneksi kirjoja voi antaa muulloinkin! Hän on nyt 9-vuotias, ja uskoisin Mustan Kuun majatalon sopivan juuri 8-12-vuotiaille. Luvut ovat lyhyehköjä, toimintaa melko paljon ja henkilögalleria hauska ja värikäs. Myös pieruhuumori on mukana, mikä on kiva juttu, eikä nykyaikainen tekniikka kokonaan loista poissaolollaan, kuten joskus fantasiassa käy.

Suuret kiitokset Lasten Keskukselle tämän sarjan kustantamisesta sekä tietenkin arvostelukappaleesta! Jään miellyttävään seuraavan osan odotukseen – ja myös odottamaan, että omat lapseni kasvavat riittävän isoiksi lukeakseen tämän. Mustan Kuun majatalo julkaistaa myös äänikirjana kevään 2022 aikana. Lue lisää kustantajan sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.