Tiedenaiset: To do: terveys

Tiedenaiset: To do: terveys. Tuuma kustannus 2021.
Kirja saatu arvostelukappaleena.

Miten sukkuloida joka tuutista tulevien, osin ristiriitaistenkin terveysohjeiden keskellä? Mistä tunnistaa luotettavan terveyspuheen ja tiedotuksen? Miten juuri minä voisin elää hyvää, terveellistä elämää? Muun muassa näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Tiedenaisten uutuuskirjassa To do: terveys. Kirjan nimi viittaa siihen, että terveydestä huolehtimisesta on kehittynyt oma kulutuksen ja tiedon lajinsa, jonka keskellä yksittäinen ihminen helposti päätyy suorittajaksi vain koska luki jostain että näin ja näin on hyvin ja terveellistä toimia. Kirjassa peräänkuulutetaan medialukutaitoa ja opetetaan tunnistamaan luotettavaa tietoa. Toisaalta siinä myös pohditaan, miksi osa ihmisistä luottaa kyseenalaiseen tietoon neuvoista huolimatta. Loppuosassa kirjaa paneudutaan henkilökohtaisiin valintoihin: miksi ja miten voin valikoida monista vaihtoehdoista itselleni terveellisiä elämäntapoja.

Tiedenaiset on monitieteinen ryhmä tutkijoita, jotka ovat liittyneet yhteen levittääkseen sanomaa tutkitun tiedon merkityksestä, tunnistamisesta ja vaikutuksesta hyvinvointiin. Tiedenaisten vahvuus joukkona on sen monitieteisyys: mukana on niin lääketieteen, ravitsemustieteen, liikunnan, kasvatuksen kuin uskontotieteenkin asiantuntijoita. Eri näkökulmia yhdistämällä saavutetaan kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä ja hyvinvoinnista, eikä yksi teema jyrää alleen muita.

Tiedenaisten keskeinen vaikutuskanava on sosiaalinen media, etenkin Instagram @tiedenaiset, missä myös niin sanottua huuhaatietoa leviää vastuuttomasti. Kirja on hyvä avaus pidemmän ajan keskusteluun aiheesta, sillä sosiaalisen median ongelma on sen nopeus: eilisen somepäivitys on jo nyt ohi. Kirja on pysyvämpi keskustelunherättäjä.

Kirja on malliesimerkki tieteellisen tiedon popularisoinnista. Se on kirjoitettu niin hyvin ja selkeästi, ettei lukeminen tuota ongelmia myöskään meille alasta mitään tietämättömille. Termit selitetään johdonmukaisesti koko ajan, ja lukija kuljetetaan johtopäätöksiin ystävällisesti kannustaen.

Itselleni puhuttelevinta antia kirjassa oli ajatus siitä, että myös hyvinvointi voi uuvuttaa, jos sen ottaa suorittamisena.

Terveys- ja hyvinvointiteeman ei tule – eikä tarvitse – olla kaiken toimintamme ja ajattelumme keskipisteenä voidaksemme hyvin, sillä kaiken mahdollisen optimoiminen ei aina tarkoita parasta lopputulosta. Itsensä voi polttaa helposti loppuun myös hyvinvointitekoja tekemällä. Onneksi täydellisyyden sijaan paljon vähemmälläkin pärjää. Vaikka ystäväsi jakaisin viikonloppuisin Instagram-tilillään sellerimehun ja spirulinasmoothien reseptejä, joogaisi joka arkiaamu ja julkaisisi treenipäiväkirjansa aina kuukauden vaihtuessa, se ei tarkoita, että sinun tulisi tehdä tismalleen samoin voidaksesi mahdollisimman hyvin.

Teos on lyhyt, vain 163 sivua, mutta ei niin nopealukuinen kuin ensin päältäpäin ajattelin. Jokaisen kappaleen sisältö ja teksti on hiottu tarkasti, jokainen lause on muotoiltu ja mietitty, niin että vähässäkin tekstimäärässä sanotaan paljon. Jäin kaipaamaan lähdeviitteitä, mutta ymmärrän kyllä ratkaisun olla upottamatta niitä tekstiin. Kirjan lopussa on kyllä lähdeluettelo ja vinkkejä tiedon löytämiseen sosiaalisesta mediasta.

Kirjoittajien monitieteisyys on teoksen vahvuus, mutta tuo mukanaan myös sen heikkouden. Jokaisen luvun teema on niin iso, että siitä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan. Väistämätön ajatus sisällysluettelon äärellä onkin se, että kirjassa yritetään kattaa liian iso palanen hyvinvointia. Ehkä tämän jälkeen Tiedenaisten yhteisö voisi keskittyä pienempiin osa-alueisiin, joissa ihan jokaisen heistä ääni ei välttämättä tasaveroisesti kuulu, mutta jossa päästään valituissa teemoissa syvemmälle?

Kohderyhmää miettiessä ajattelin ensin, että kirja sopii kaikille. Koska se on niin ympäripyöreää, sanon mieluummin, että kirja sopii kaikille terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Koska To do: terveys sisältää perustietoa esimerkiksi tutkitun tiedon tunnistamisesta, se sopii hyvin vaikkapa lahjaksi koulunsa päättävälle nuorelle tai elämäntapamuutosta aloittavalle ystävälle. Myös hyvinvointialan yrittäjät, tästä kirjavinkki talteen!

Kiitos Tuuma-kustannukselle arvostelukappaleesta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.