Jane Austen: Uskollinen ystävänne

HannaH kysyi kommentissaan muutama päivä sitten, pidänkö Jane Austenia hömppäkirjallisuutena. Takelteleva, epäselvä vastaukseni (en pidä) päättyi lupaukseen, että kirjoitan aiheesta enemmän, kunhan sopiva aika löytyy. Nytkään ei oikeastaan olisi aikaa, mutta mieli palaa aiheen kimppuun.

Luin vähän aikaa sitten osana teemapakettiani kokoelman Austenin nyt suomennettuja novelleja. Uskollinen ystävänne -kokoelma (2007, suom. ja esipuhe Inkeri Koskinen) on Helmi-kustannuksen julkaisema ja käsittääkseni samaa sarjaa kuin Alcottin Naamion takana.

Jane Austenia ei voi mielestäni laskea hömppäkategoriaan siinä mielessä kuin esimerkiksi niin sanottu kioskikirjallisuus. Austenin kirjat ovat taidolla rakennettuja, ne sisältävät hienovaraista ironiaa kirjailijan omaa aikakautta ja parempiosaisten elämäntapaa kohtaan, ja hänen naiskuvansa on mielenkiintoinen myös – mieskuvasta puhumattakaan. Hömppäkirjallisuuden tarkoitus minulle on saada hyvälle tuulelle ja antaa muuta, helpompaa ajateltavaa kuin oman elämän ja työn kiemurat. Austenin kirjat tekevät saman, mutta niitä voi lukea myös omia aivoja käyttäen ja kirjailijan työtä ihaillen – eikä tarvitse lukea itsestäänselvyyksiä niin usein kuin yksinkertaisemmasta hömpästä, joka joskus saa minut pahalle tuulelle aliarvioidessaan lukijaa.

Joku voisi syyttää Austenia kliseiseksi, mutta valitettavasti on niin, että hän loi monia niistä kirjoitustavoista ja juonikuvioista, joita nykyään pidetään kliseisinä. Ei tietenkään kaikkia, onhan rakkaudesta ja parisuhteista kirjoitettu niin kauan kuin kynä on ihmisen kädessä pysynyt, mutta onhan Austenilla miljardi jäljittelijää. Hömpän piirteeksi usein todettu aiheen valinta, rakkaus ja avioliitto, osuu kyllä kohdalleen myös Jane Austenilla, mutta hänen syyttämisensä siitä olisi anakronistista. Onhan kuitenkin niin, että Austenin saaman kasvatuksen, hänen aikansa naisen elämän tärkein päämäärä, tärkein asia oli usein avioliitto, naimisiin pääseminen. Mikä ihme se sitten on, että hänen kirjansa käsittelevät sitä! Pointti onkin, että varsin usein Austen osoittaa, miten koko avioliiton tavoittelu voi olla vähän hassua.

Uskollinen ystävänne sisältää kirjeromaaneja, joka olivat Austenin aikana hyvin suosittu romaanin muoto. Jos joku ei ole koskaan löytänyt huumorin häivääkään Austenin romaaneista, kannattaa lukea Uskollinen ystävänne, sillä tästä kokoelmasta pilkkaa löytyy oikein rautalangasta väännettynä. Erityisesti Austenin 14-vuotiaana kirjoittama Rakkaus ja ystävyys on hersyvää luettavaa. Se on tarina naisesta, joka joutuu kaikenlaisiin koettelemuksiin mielestään täysin ilman omaa syytään. Myös muissa pienoisromaaneissa on usein kyse moraaliltaan ehkä aikakauden ihanteista poikkeavista naisista, mikä on mielenkiintoisesti tätä kokoelmaa ja Alcottiin Naamion takana -pienoisromaania yhdistävä piirre.  Austen kirjoittaa näissä typeristä ja huonomaineisista ihmisistä, kun hänen romaaniensa henkilöt kuitenkin ovat yleensä mitä älykkäimpiä naisia (kuten Anne Elliot tai Elizabeth Bennet tai Emma) tai jos eivät siitä fiksuimmasta päästä, niin kuitenkin äärimmäisen hyväsydämisiä (kuten Catherine Morland).

14-vuotiaana Austenin iva on tosiaan melkoisen purevaa ja osuu sekä ajan naisihanteeseen että kirjoitustyyliin.

– – Moisen ennennäkemättömän barbaarisuuden päätökseksi meille kerrottiin, että talossa pantaisiin pian toimeen häätö. Ah! mitä muuta saatoimmekaan tehdä kuin mitä teimme! Huokaisimme ja pyörryimme sohvalle. – –

Sophia kiljaisi ja pyöryi maahan – minä kirkaisin ja menetin oikopäätä järkeni -. Olimme kumpikin näin ymmärrystämme vailla muutamien minuuttien ajan, ja heti tajumme palatessa menetimme sen taas. Tunnin ja neljänneksen ajaksi jäimme tähän onnettomaan tilaan – Sophia pyörtyi alinomaa ja minä menetin järkeni yhtä usein.

Jane Austen antaa tulla täysilaidalta näkyviin, miten naurettavia ajan kirjeromaanit olivat: ihan kuin ihmiset oikeasti olisivat kirjoittaneet niin pitkiä, yksityiskohtaisia tai tunteellisia kirjeitä, vaikka kirjeenvaihto tärkein yhteydenpitoväline olikin. Erityisesti aikalaisromaanien yltiötunteellisuus ja imelyys nousee Austenin pilkan kohteeksi.

Mutta miksi näin viivyn itsessäni? Anna minun pikemminkin vielä ylistää pientä veljentytärtämme, viatonta Louisaa, joka paraikaa hymyilee suloisesti levätessään sohvalla pikku päiväunilla. Tuo rakas olento on juuri täyttänyt kaksi vuotta. Hän on tosin yhtä kaunis kuin jos hän olisi kahdenkolmatta, yhtä järkevä kuin kahdenneljättä ja yhtä harkitseva kuin kahdenviidettä ikäinen. Vakuuttaakseni sinut tästä minun on kerrottava, että hänellä on hyvin hieno hipiä ja hyvin sievät piirteet, että hän tuntee jo aakkosten kaksi ensimmäistä kirjainta, ja ettei hän koskaan revi mekkojaan. Jos en nyt ole vakuuttanut sinua hänen kauneudestaan, järjestään ja harkitsevaisuudestaan, ei minulla ole enää lisättävää väitteeni tueksi, eikä sinulla siksi ole muuta keinoa ratkaista asia kuin tulla Lesleyn linnaan, ja tutustumalla Louisaan henkilökohtaisesti varmistua kannastasi itse.

Ehkä Jane Austenin huumori on suoraviivaisempaa näissä pienoisromaaneissa ja novelleissa, mutta se osui kyllä minuun – nauraa hihitin ääneen monta kertaa Uskollista ystäväänne lukiessani.

5 kommenttia artikkeliin ”Jane Austen: Uskollinen ystävänne

  1. Aivan, ja hienosti perusteltu. On se hyvä, että on muitakin, jotka eivät väkisin työnnä Austenia hömppäkuningattareksi. (No, esim. Walter Scott ei sitä tehnyt).

    Nuo humoristiset esimerkkisi ovat yksi asia, Austenin huumori on parhaimmillaan huikeaa. Tietysti hyvin terävää, eli voi olla, ettei se miellytä kaikkia.

    Toinen on sitten henkilökuvaus. Eihän noista pyörtyilevistä ja järkensä menettävistä tyttösistä ole niin kauhea matka nykyisiin ”mä en siis kestä, mä en kestä” -tapauksiin. Vähän vain vaihdetaan tapakulttuuria ja pukineita. Samoin olen paikallistanut muutamia austenilaisia vanhapiikoja ja penninvenytyksen taitureita täysin Emman tai Mansfield Parkin tyyliin. Kuvaamisen taito näkyy usein kirkkaammin kevyesti luonnehdituissa sivuhenkilöissä, joita ei ainakaan Austenilla saa jättää huomiotta. Heidän kauttaa hänen romaaneissaan on paljon muutakin kuin pelkkää naimisiin menemistä.

    Olet oikeassa siinä, että Austen varmasti loi paljon sellaista, minkä myöhemmät kirjailijat ovat opetelleet hänen jäljissään. Pelkästään google tuottaa tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa vastausta jos pyytää siltä Jane Austenia, eli on siinä aika paljon just for ”a lady”.

  2. No nyt tunnen itseni tosi juntiksi, kun en ole lukenut yhtäkään Austenia (kokemukseni perustuu vain erinäisiin leffoihin). Heti kun saan Sillanpää-periodini päätökseen, tiadan mennä lainaamoon hakemaan jotain Austenia! Vai olisiko ee:n hyllyssä jotain… hm.

  3. HannaH: tosi hyvä huomio tuo sivuhenkilöjuttu! On ihan totta, että vaikka päähenkilöt edustavat sovinnollisempaa ihmis- ja yleensä naisihannetta, niin sivuhenkilöissä Austen antaa ironiansa ja huumorintajunsa kukkia. Esimerkiksi Emma, jossa on minusta vähän ärsyttävä päähenkilökin, suorastaan loistaa sivuhahmoillaan. Tai Northanger Abbey! Ja Persuasion! Ja myös Ylpeys ja ennakkoluulo! Oivoi, tätä en ollut tullut ajatelleeksi ja nyt innostuin ajatuksen tärkeydestä oikein kunnolla. 🙂

    Ilona: älä huoli, ei se junttiutta ole jos ei ole lukenut. Junttiutta olisi se, että tuomitsisi ilman lukemista. 🙂 Elokuvaversioissa korostuu yleensä romanttinen puoli. Oikeastaan BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -sarja (jossa on Colin Firth ainoana oikeana Mr Darcyna) on ainoa, jossa Austenin ironia pääsee esiin myös tv-ruudulla. Mutta kuten olen kesän aikana leffoja katsellessani todennut, hyvää viihdettä ne ovat melkein kaikki. Jotenkin Austenin romaanit taipuvat hyvin elokuviksi! Omat suosikkini ovat Northanger Abbey ja Persuasion (josta minulla on 2 eri versiota hyllyssä).
    En muista mitä Austeneita Ee:lla on, mutta eiköhän jotain löydy. Epäilen, että siskoksista minä olen ehkä kuitenkin enemmän tämän alan kirjallisuuden ihailija, ehkä? Jos Ee lukee tämän, niin hänhän voisi kommentoida itsekin..?

  4. Ihana runo.

    Kiitos kultaseni huippukortista! Tuli ihanasti juuri tänään syntymäpäivänäni. Olin tikahtua naurusta, kun se pilkotti muitten postien välistä lattialta, kun äsken avasin ulko-oven!

    Pus och kram!

  5. Tildaseni, kiva että kortti tuli oikeaan aikaan perille! Ja että pidit siitä, myös. Tsemppiä jakson loppurutistuksiin ja yhteyksiin!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.