Muistan, että sinä vuonna kevät saapui myöhään Carlisleen. Oli toukokuu ennen kuin sää alkoi tuntua aikuisista mukavalta. Mutta me lapset emme olleet niin turhantarkkoja ja meistä huhtikuu oli hieno kuukausi, koska lumi suli varhain ja paljasti harmaan, lujan ja routaisen maan vaeltelua ja leikkejä varten. Ohi liukuvista päivistä tuli yhä ihastuttavampia; kukkuloiden rinteet alkoivat näyttää sellaisilta kuin ne ajattelisivat kevätesikoita ja vuokkoja; vanha hedelmätarha kylpi paahtavassa auringonpaisteessa ja mahla valui isoista puista; päivällä taivasta verhosi suloinen pilvihuntu, joka oli hienoa ja läpikuultavaa kuin kudottu usva; iltaisin matalalla oleva täysikuu katseli laaksoihin yhtä kalvakkana ja pyhänä kuin joku pyhimys, jolla oli sädekehä; tuulet humisivat naurua ja unelmia ja huhtikuun hilpeät tuulenhenkäykset tekivät maailmasta entistä nuoremman.

”On mukavaa elää keväällä”, sanoi Tarinatyttö eräänä iltana, kun keinuimme Stephen-sedän kujan puiden oksilla.

”On mukavaa elää kaikkina aikoina”, sanoi Felicity tyytyväisenä.

”Mutta keväällä se on mukavampaa”, intti Tarinatyttö. ”Kun olen kuollut, luulen että tunnen itseni kuolleeksi kaikkina muina vuodenaikoina, mutta kun kevät tulee, tunnen varmasti halua nousta ylös ja elää jälleen.”

(L.M. Montgomery: Sara ja kultainen tie. Minerva Kustannus 2011. S.95.)

 

Tämä kaikki, vaikka se nyt tuntuu tällaiselta, ei paljon miltään, Pietari mietti. Ulkona toukokuun loppua, ikkunalasien läpi näkyy vihreää koivunlatvuksissa ja ilmassa viileänsinistä. Hän muisti talvea, lunta ja pimeää. Nyt on tällaista, vielä keskiyöllä vähän hämärää, kohta ei, kohta, tuntuu nielussa ja kitalaessa lämpimältä, keveältä ja helpolta. Kunpa siihen pysähtyisi kaikki.

(Antti Hyry: Uuni. Otava 2009. S. 40.)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s