Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö. Alkuteos La hija de la española, suomennos Taina Helkamo 2019. Aula & co.

Enpä ole aikoihin lukenut kirjaa, joka tulisi seuraavana yönä uniin. Niin kävi Venezuelan lähihistoriaa valottavan Karina Sainz Borgon kirjan Caracasissa on vielä yö kanssa. Luin sen loppuun illalla, ja heti perään oli googletettava mitä Venezuelassa oikein tapahtuu tai on tapahtunut. Ja yöllä uneni eivät ehkä sijoittuneet Caracasiin, mutta kaoottinen tunnelma, pimeys ja helpotuksen turha odotus olivat mielessä aamulla herätessä. Koko päivän olen miettinyt tätä kirjaa.

Caracasissa on vielä yö kertoo Adelaida Falconista, yksinäisestä naisesta joka koettaa selviytyä hengissä Venezuelan vallankumouksellisten mielenosoitusten keskellä. Adelaidan äiti kuolee syöpään, ja samaan aikaan Adelaidan asunto vallataan. Kadulle meneminen on vaarallista, maa on kaaoksessa ja hengissä selviäminen täysin arpapeliä. Kuin ihmeen kaupalla Adelaidalle tarjoutuu keino selvitytyä, mutta se vaatii häneltä tekoja jollaisiin hän ei koskaan olisi kuvitellut ajautuvansa.

Sillä välin kuin sinä makasit tuskissasi, tämä maa tuli hulluksi. Meidän on pitänyt tehdä selviytyäksemme asioita, joita emme olisi ikimaailmassa kuvitelleet tekevämme: saalistaa tai vaieta, käydä jonkun toisen kimppuun tai kääntää katseemme.

Maantiede ja ulkopolitiikka eivät ole vahvuuksiani, enkä seuraa aktiivisesti eri maanosien maiden politiikkaa. Siksi myönnän auliisti, että Venezuelan kriisit 2000-luvulla olivat minulle vieras aihe. Hugo Chavezin nimi oli toki tuttu, mutta en olisi osannut jäsennellä, mitä maassa on tapahtunut ja miksi. Enkä tiedä olisiko se muuttanut lukukokemusta. On eri asia lukea vaikkapa Wikipediasta Venezuelan mielenosoituksista, että ”Hallitus on kutsunut mielenosoittajia fasisteiksi. Yleensä mielenosoittajat olivat rauhallisia, mutta väkivaltaa esiintyi. Molempien osapuolten kannattajat syyllistyivät joskus laittomuuksiin” kuin lukea romaanista:

Muutaman metrin päässä minusta liekit ja luodit tekivät selvää Aurora Peraltasta. Ihmiset juoksivat edestakaisin pakokauhun vallassa, keskellä ruudin, kuoleman ja hulluuden luomaa sekasortoa. Siellä me tanssimme kuolleiden keskellä. Hikoilimme ja häädimme vainajia kimpustamme kuin paholaista tai kuonaa. Ruumiit päätyivät jätekaivoihin, helposti syttyviin roska-astioihin, kuin olisimme jotain halpaa rihkamaa. [- -]

Haukoin henkeä kaksin kerroin maassa ja vatsaani kouristi. Saatoin silti nähdä, miten tuo mustiin pukeutunut hahmo käveli ohitsemme ja suunnisti suoraan kaatamansa saaliin kimppuun. Hän kyyristyi ja alkoi käydä läpi asfaltilla makaavan pojan taskuja. Sen sijaan että vainajat olisi haudattu, heidät ryöstettiin.

Mutta kuka minä lopulta olin häntä tuomitsemaan.

Sainz Borgo sanoo kirjan lopussa, että teos on fiktiota, vaikka onkin ehkä saanut inspiraatiota todellisuudesta. Vaikka Adelaiden tarina on fiktiota, on Venezuelan kaaoksen kuvaus on silti äärimmäisen uskottava. Tämän luettuani ajattelin, että juuri tältä poliittiset kaaokset tuntuvat, haisevat, näyttävät ja kuulostavat. Kun ruoka, lääkkeet ja perustarvikkeet loppuvat, ei ole enää merkitystä sillä kuka on oikeassa tai kuka taistelun aloitti; valta on sillä kenellä on vahvemmat aseet, röyhkeämpi käytös ja syvemmälle haudattu omatunto. Korruptio rehottaa, ja se joka tänään määrää, voi huomenna olla kuollut.

Caracasissa on vielä yö vuorottelee Adelaidan nykyhetken ja menneiden, rauhallisempien aikojen kuvauksilla. Vuorottelu rauhoittaa, hoitaa lukijaa ja tietenkin myös taustoittaa Adelaiden ja hänen äitinsä elämää. Sainz Borgo kuvaa kauniisti etenkin Venezuelan naisia, työtätekeviä ja köyhiä naisia, joiden työtä laulu rytmittää. Mielestäni kirja kertoo kirjailijan rakkaudesta kotimaataan kohtaan, mutta myös syvästä surusta ja pettymyksestä siihen, miten maa on romahtanut kaaokseen. Sainz Borgo on asunut Espanjassa jo pitkään.

Esimerkiksi Lumiomenan blogissa on hyvä juttu teoksesta, klikkaa tästä.

Laitan Caracasissa on vielä yö Keski-kirjastojen lukuhaasteen kohtaan 7. Kirjassa tapahtuu rikos.

Instagramissa pyörivän Vahvat naiset -lukuhaasteessa tämä sopii esimerkiksi kohtaan Selviytyjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.