Kirsti Manninen ja Ninka Reittu: Pandakaksoset joulun jäljillä

Joistain kirjoista on jo etukäteen hyvä fiilis ja korkeat odotukset. Viime aikoina suurin innostukseni lastenkirjallisuuden puolella nousi, kun näin että Kirsti Manninen ja Ninka Reittu ovat yhdistäneet osaamisensa. Kaksi tekijää, joiden tuotantoa olen lukenut paljon ja joiden parissa meillä viihdytään – tästä ei voi seurata muuta kuin hyvää, etenkin kun kirjan aiheena on joulu. Pyysin Otavalta arvostelukappaleen kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä (2020), ja ilokseni posti toi teoksen meille arvioitavaksi.

Kirsti Manninen ja Ninka Reittu: Pandakaksoset joulun jäljillä (2020) kansikuva

Kirsti Manninen on kirjailija ja käsikirjoittaja, joka on pitkän uransa aikana kirjoittanut sekä romaaneja, tv-sarjoja että lasten- ja nuortenkirjoja. Iso osa romaaneista on julkaistu kirjailijanimellä Enni Mustonen, muun muassa tällä hetkellä erittäin suosittu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja, jota minäkin olen innolla lukenut. En ole aiemmin tutustunut Mannisen lastenkirjoihin, mutta jatkossa voisin kyllä niitäkin etsiä käsiini.

Kuvittaja ja kirjailija Ninka Reittu on taloutemme mini-ihmisen kirjahyllyssä Mannista tutumpi. Topi sai vauvana lahjaksi (liperiläisiltä perhetutuilta eli kirjailijan kotiseudulta) Reitun lastenkirjan Oma rakas supernapa (2018) ja se luettiin hänen ensimmäisen vuotensa aikana suunnilleen puhki. Kotiin hankittiin myös kaksi muuta Reitun superkirjaa, Sinä olet superrakas (2017) ja Silloin kun on superolo (2019). Sisällöltään ja juoneltaan kirjat eivät yksivuotiasta välttämättä kaikilta osin tavoittaneet, mutta jo tosi pienenä Topi lumoutui Ninka Reitun kuvituksesta ja selaili Supernapaa itsekseenkin jo kauan ennen kuin osasi puhua.

Pandakaksoset joulun jäljillä on joulukalenterikirja, eli koostuu 24 osaan jakautuvasta tarinasta. Seikkailun päähenkilöt ovat Hei ja Bai, kaksi pandakarhunpentua, jotka laskeutuvat kuumailmapallolla Suomen etelärannikolle. He ovat etsimässä ”valkopartaista miestä, joka laskeutui lentävällä keinutuolilla Valkoisen vuoren huipulle” ja jonka lentävää keinutuolia vetivät sarvipäiset koirat. Tältä valkoparralta on aikanaan saatu taikalyhty, jonka valossa ei koskaan tule kylmä, nälkä tai eripuraa. Mutta nyt lyhty on rikki, ja siksi pikkupandat on lähetetty etsimään lyhdyn antajaa. Pandojen kuumailmapallo romahtaa majakan luo, ja majakkatonttu ja hänen apurinsa Vellamo pelastavat jäätyneet pennut. He tietenkin hoksaavat, että Hei ja Bai etsivät Joulupukkia, ja lähettävät pandat eteenpäin kohti Korvatunturia.

Ninka Reitun kuvitusta kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä. Kuvassa pandat puhdistavat lyhtyä.
Ninka Reitun kuvitusta kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä.
Sivu kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä.

Hei ja Bai matkaavat tontun luota toisen luo, päivä päivältä eteenpäin, ja kohtaavat mitä hauskimpia tonttuja, ihmisiä ja paikkoja. Seikkailusta ei väriä tai monipuolisuutta puutu. Ilahduin myös siitä, että mukana on 2020-luvulle sopivaa viestiä kestävästä kulutuksesta, kun Bai ja Hei oppivat parhaiden pikkujoululahjojen löytyvän kirpputorilta: ”Parhaat lahjat ovat sellaisia, jotka ovat jo tuottaneet iloa jollekin toiselle, tonttupoika selitti.”

Sivu kirjasta kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä.

Jokaisessa luvussa tutustutaan uuteen tonttuun, jolla on jokin erityistaito. Luvut ovat lyhyitä, ja jokaisessa on 2-3 kuvaa, minkä ansiosta pienikin kuuntelija jaksaa keskittyä. Luvut päättyvät aina johonkin koukkuun, joka luvataan paljastaa seuraavalla lukukerralla. Luin kirjan itsekseni jokin aika sitten, ja pidin siitä miten tarina kulki eteenpäin. Vaikka jokainen luku esittelee uuden aiheen, juoni ei katkennut vaan pandakaksosten pitkä matka etenee koko ajan. Kovin suuri juonipaljastus ei varmaankaan ole se, että lopussa he tapaavat Joulupukin. Tätä kohtaamista olisin voinut lukea pidemmästikin; se tuntui hieman nopealta lopetukselta Hein ja Bain pitkän matkan päätteeksi.

Kuten lastenkirjoissa usein, myös tässä teksti ja kuvat toimivat saumattomasti yhteen. Vaikka tarina on hauskasti ja hilpeästi kirjoitettu, se herää henkiin Reitun kuvituksessa. Jokainen tonttu on hauskalla tavalla persoonallinen ilmestys, ja pandakaksosten ilmeikkyys viehättää. Voisiko näistä Reitun tontuista saada joulukortteja?

Ninka Reitun kuvitusta kirjasta Pandakaksoset joulun jäljillä.

Uhmaiän vahvistettua oman tahdon ilmaisuja Topia on vaikea saada kiinnostumaan uusista kirjoista. Luemme uudestaan ja uudestaan sitä mitä hän sillä hetkellä haluaa. Houkuttelin häntä Pandakaksosten pariin näyttämällä kirjaa jo etukäteen pari päivää sitten, ja lukemalla joulukuun ensimmäisen päivän tarinan niin, että hän leikki kuorma-autolla vieressäni. Näytin kuvia aina välillä, ja hän pysähtyi katsomaan Reitun kuvituksia sillä samalla mielenkiinnolla, jolla hän yleensä katsoo vain kuvia isoista koneista.

Välillä painotin jotain sanoja tai lauseita niin että hänen huomionsa kiinnittyi, ja näin että hän kuunteli vaikka rekka päristeli samaan aikaan. Pojalla oli hetken aikaa myös aika yllättynyt ilme, kun lukeminen päättyikin sanoihin: ”Sen saat kuulla huomenna.” Tarinahan jäi kesken! Myöhemmin illalla iltasatuhetkessä luin kirjan ensimmäisen luvun hänelle uudestaan. Ennen kun aloitettiin, hän haki pandapehmolelunsa kainaloon kuuntelemaan pandasatua.

Mielenkiinnolla odotan, miten Topi kiinnostuu tarinasta jälleen tänä iltana, ja kestääkö hänen kiinnostuksensa jouluun asti. Se olisi kyllä aika hyvin juuri kaksi vuotta täyttäneeltä! Pandakaksoset joulun jäljillä voidaan onneksi lukea ensi vuonnakin, jolloin luulen pojan olevan juuri sopivan ikäinen tälle seikkailulle.

Meillä ei ole vielä luettu Ninka Reitun kuvittamia, Hannele Lampelan kirjoittamia Prinsessa Pikkiriikki -kirjoja, mutta tämän jälkeen uskaltaisin kokeilla niitäkin. Jokin Ninka Reitun siveltimen jäljessä puhuttelee poikaani vahvasti, ja myös minä olen näihin kuviin tosi ihastunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.