Sinituuli Viljanen: Pippa Pippuri -kirjat

Etsin jatkuvasti Topille uusia kirjoja sekä kirjastosta lainaksi että omaan hyllyyn käytettynä tai uutena. Nyt sain arvostelukappaleina kolme aivan tuoretta lastenkirjaa, joiden tekijä Sinituuli Viljanen myös pyörittää lastenkirjakustantamoa Pippurinen Kustannus.

Sinituuli Viljasen Pippa Pippuri -kirjoja on ilmestynyt jo viisi kirjaa. Ne kertovat Pippa Pippuri -nimisestä tytöstä, jolla on oma taikamaa, Keltala. Pippa matkustaa jalkaa polkaisemalla Keltalaan aina kun häntä kiukuttaa, ja Keltalassa hän saa kiukun lauhtumaan. Polkaistessaan jalkaa Pipan ympärillä oleva maailma jähmettyy paikoilleen, joten kukaan ei tiedä hänen vierailevan taikamaassa.

Keltala vaikuttaa aika ihanalta paikalta. Se on kokonaan keltainen, koska keltainen on Pipan lempiväri. Keltalassa hän saa käyttää aina lempimekkoaan, eikä se ole koskaan pesussa juuri sillä hetkellä. Keltalassa hän voi keinua jos huvittaa, eikä äiti tai kukaan muu keskeytä leikkejä juuri silloin kun on kivaa.

Idea on, että Pippa Pippurin taikamaan avulla sanoitetaan lapselle hankalia tilanteita. Meidän perheeseemme sopii erityisen hyvin kirja Pippa Pippuri ja keinu (2020), sillä tilanne on hyvin tuttu: Pippa on leikkipuistossa äidin ja pikkuveljen kanssa, ja äiti sanoo, että nyt pitää lähteä kotiin. Pippa haluaa kuitenkin vielä keinua, ja kiukustuu äidin lähtökehotuksesta.

Kaksi muuta lukemaani Pippa Pippuri -kirjaa ovat vielä omalle hieman alle 2-vuotiaalleni hieman liian vaativia, mutta lähikuukausina otamme kyllä lukuun kirjan Pippa Pippuri ja Satumaa (2020). Siinä kertojanääni siirtyy Pipalle itselleen, ja kirja on vuorovaikutteinen lukijan kanssa. Olemme jo aiemminkin Topin kanssa lukeneet kirjaa, joissa lapsi osallistetaan tarinaan liikkeillä, kosketuksilla ja äänillä. Nyt Pippakin kutsuu lasta mukaan:

Taikaani ei näy missään, mutta nyt minä keksin. Mitä jos taikani siirtyi sinulle, kun harjoittelimme jalan polkemista yhdessä? Voisitko sinä polkaista myös jalkaasi, jos taika sitten toimisi taas?

Pippa ottaa lukijan mukaansa Keltalaan ja esittelee taikamaansa, siellä asuvat ystävänsä ja taikansa toiminnan.

Tähän aikaan vuodesta erityisen sopivaa luettavaa on Sinituuli Viljasen joulukalenterikirja Pippa Pippuri ja joulutaika (2020). Nimitän sitä joulukalenterikirjaksi, koska jouluaiheinen seikkailu on jaettu 24 lukuun. Yhtä hyvin kuin joulukalenterina, kirjan voi kuitenkin lukea vaikkapa jouluaattona ajan jouduttamiseksi. Itse lukisin tätä joulukuun iltasatuna, jos poikani olisi vähän vanhempi ja osaisi jo keskittyä jatkotarinaan. Tulevaisuudessa kyllä sitten! Yhtä hyvin kirja sopii myös juuri lukemaan oppineelle lapselle.

Jokaisen päivän luku on noin aukeaman mittainen. Tarina alkaa jouluaatosta. Pippa haluaa käydä viemässä joululahjat Keltalassa asuville ystävilleen. Retki ei kuitenkaan mene ihan kuten pitää, sillä jouluna Pipan taikaan sotkeutuu tonttupojan kiukkuinen polkaisu. Seikkailu on jännittävä, mutta sopiva pienille joulunodottajille. Jokainen luku on kirjoitettu tasapainoisesti niin, että juoni kulkee eteenpäin, mutta jää aina kiinnostavaan kohtaan. Seuraavaa lukukertaa voi odottaa jännittyneenä.

Pipan taika on ymmärrettävä eikä liian monimutkainen, minkä vuoksi kaikki nämä kirjat ovat hauskaa luettavaa ihan pienillekin. Ne ovat tarinavetoisia, ja kuvitus on melko yksinkertainen, eikä välttämättä houkuta lasta sellaisenaan värikylläisten kirjojen ylitarjonnan keskellä. Kirjojen vahvuus onkin hyvissä tarinoissa, ja uskon että näitä tullaan lukemaan meillä vielä paljon.

Kustantamon sivuilta voi tulostaa kivoja Pippa Pippuri -värityskuvia ja tehtäviä. Tällaisesta pidän! Kirjojen oheistuotteiden ei aina tarvitse olla kaukoidässä valmistettua muovitavaraa, vaan lukukokemuksen tueksi ja vaikkapa kirjasta keskustelun tueksi riittää värityskuva. Pippa Pippurin tunnetaitojen opettelusta voi olla helpompi jutella, kun väritetään kuvaa Pipasta keinumassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.