Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis

Mutta rakkautta ei voi nähdä, siihen pitää uskoa, ja se oli minulle kaikkein vaikeinta koska en ole ikinä uskonut mihinkään. En rakkauteen, en mihinkään. Mutta minä uskon kuolemaan, uskon että kuolema tarkoittaa kaiken loppua, toivon että niin on, toivon että kaikki oikeasti päättyy tähän.

Ruotsalaisen Sara Stridsbergin romaanin Rakkauden Antarktis (Kärlekens Antarktis, 2018, suom. 2019) päähenkilö Kristina on kuollut. Tarina kulkee eteenpäin kuolleen naisen kertomuksena siitä, miten tähän tultiin, mitä metsässä tapahtui ja mitä kuoleman jälkeen. Kuollut voi nähdä tarkemmin, ajatella ja tunnistaa tunteensa, nähdä mitä olisi voinut tai ehkä pitänyt. Kuolleena hän näkee menneeseen ja tulevaan.

”Ajattelen: Mitä ikinä meille tapahtuukaan, ei se ole ikuisuuden näkökulmasta kuin ohikiitävä sekunti.” Sara Stridsberg: Rakkauden antarktis.

Kristina on narkomaani ja prostituoitu, ja hänen kuolemantavassaan on samankaltaisuutta todelliseen murhaan, joka tapahtui Ruotsissa vuonna 1984. Silloin Catrina de Costa -niminen prostituoitu löytyi paloiteltuna Tukholman ulkopuolelta. Synkkä tarina on kuitenkin vain tausta, eikä Rakkauden Antarktis kerro de Costan tapauksesta.

Jos joku kysyisi, hän sanoisi toteuttavansa vain sen mikä on kaikkien muidenkin toiveissa: minun tuhoni, muuttumiseni maaksi ja lihaksi ja tähtimateriaksi, silmieni lopullinen sammuminen. Jonkun se on tehtävä, ja hänellä on siihen riittävästi rohkeutta. Näin hän sen selittäisi jos joku kysyisi, mutta kukaan ei kysy.

En ole lukenut Stridsbergin aiempia romaaneja, joten en tiennyt mitä odottaa. Olin vain lukenut suosituksia tästä. Kieli on runollista ja kulkevaa, paikoin niin kaunista että sitä on pakko jäädä toistelemaan. Tässä osuutensa on myös taitavalla kääntäjällä Outi Mannalla.

Kielen kauneudesta huolimatta tarina on niin raaka ja ahdistava, että vatsaani koski. Itketti. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut työni puolesta tämän saman tarinan – ei Kristinen kuoleman vaan alati toistuvan tarinan päihderiippuvuuksista, syrjäytymisestä ja sosiaalisen ongelmien ylisukupolvisuudesta. Tarina on sama, vain päähenkilöt ja yksityiskohdat muuttuvat.

Ruumiin kautta meillä on paikka ajassa, ja aika on pahuuden ilmentymä, säiliö täynnä pimeitä kokemuksia.

Äitiys voisi muuttaa suunnan, mutta Kristinellä ei ole toivoa eikä uskoa, eikä hän lopeta huumeiden käyttöä edes lapsen vuoksi. Äitiys tuo elämään onnen ja rakkauden, mutta se ei riitä. Esikoinen Valle huostaanotetaan kolmevuotiaana (tässä kohdin tarina oli minulle tutuin, sillä olen tutkinut juuri näitä huostaanotettuja ja heidän elämäänsä).

…että elämässäni oli hetkiä ilman varjoja, emme vain Shanen kanssa pystyneet pitämään niistä kiinni. Kuten hetki jolloin Valle kohoaa korkeuksiin vauvankeinussaan ja me Shanen kanssa katsomme kuinka hän liitää ilmassa ja heilahtaa takaisin meitä kohti ja nyt kun minulla on rajattomasti aikaa näen että hän tapittaa minua taukoamatta avoimella ja luottavaisella katseellaan, hänellä on yhä silmissään katse joka uskoo minuun ihan kaikessa.

Toisen lapsensa Kristine antaa pois suoraan synnytyslaitokselta, jotta edes yksi saisi paremman elämän. Solveig-tytär onkin tarinan tulevaisuus, valo ja selviytyjä, kivustaan ja äidittömyydestään huolimatta.

Kirjassa on niin paljon kauniita lauseita, että haluaisin täyttää tämän postauksen vain lainauksilla. Ehkä jätän osan kuitenkin laittamatta ja totean vain, että Stridsberg on todella taitava tunnelman luoja, ja jonain päivänä luen varmasti muitakin hänen kirjojaan. Rakkauden Antarktis pyörii nyt kuitenkin mielessäni niin voimakkaina tunnelmina, että on vaikea ajatella mitä tämän jälkeen voisi lukea.

Voit lukea kirjasta lisää esimerkiksi Kirsin Book clubista tai Kiiltomadosta. Helsingin Sanomat arvosteli kirjan tammikuussa 2020 ja arvostelun alaotsikko on kuvaava: ”Rakkauden Antarktis on samaan aikaan kauneinta ja kauheinta, mitä kriitikko on kenties koskaan lukenut.” Amen, olen samaa mieltä. Kustantajan sivuilta löytyy myös lisätietoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.