Ayobámi Adébáyo: Älä mene pois

Yksi kiinnostavistammista kesäkirjoistani tuli vastaan kirjastossa ihan sattumalta, ilman että sitä erikseen etsin. Nappasin hyllystä mukaan Ayobámi Adébáyon romaanin Älä mene pois (Stay with me, 2017, suom. 2018) ihan vain kiinnostavan kannen vuoksi.

Adébáyo on nigerilainen nuori kirjailija. Älä mene pois on hänen esikoisromaaninsa, joka huomioitiin heti kansainvälisesti ja sai lukuisia palkintoja.

Kirja on kuvaus nuoresta pariskunnasta, Yejidestä ja Akinista, sekä heidän avioliitostaan. He ovat koulutettuja, moderneja nuoria aikuisia, ja ovat tehneet päätöksen pysyä omalla tiellään, etäällä vanhempien sukupolvien edustamista ”perinteisistä” arvoista. Kun kaikki ei kuitenkaan mene kuten toivotaan, sosiaalisen ympäristön paine pakottaa pariskunnan joustamaan.

Kirja on kuvaus astettaisesta hajoamisesta eri tasoilla: avioliiton murenemisesta, mutta etenkin elin vahvasti Yejiden mielen murentumista äitiyden kipeimpien tunteiden äärellä. Akin ja Yejide eivät saa lasta, ja Akin painostetaan ottamaan toinen vaimo. Kun Yejide viimein tulee raskaaksi, onni osoittautuu hauraaksi.

Kirjaa lukiessa oli pakko googlata asioita, koska en tiennyt tarpeeksi. En tunne Nigerian lähihistoriaa, joka toimii taustatapahtumina kirjassa. Lukiessa mietin, miksi poliittinen historia on tuotu osaksi romaania, mutta ajattelin sen sopivan osaksi tarinaa juuri siksi, että se korostaa yksityisen elämänhistorian ja julkisen historian suhdetta: vaikka maailma myllertää ympärillä, oma elämä voi olla tärkeämpää ja merkityksellisempää. Ihmisten elämä jatkuu vaikka vallankaappauksia tehdään ja sotilasjuntta hallitsee.

Toinen tärkeä asia, jonka opin, oli sairaus nimeltä sirppisoluanemia. Suomessa vielä harvinainen, perinnöllinen verisairaus on yleinen päiväntasaajan Afrikassa, myös Nigeriassa. Sitä voidaan hoitaa, mutta pahimmillaan komplikaatiot voivat johtaa kuolemaan.

Kuten lupaavista, nuorista kirjailijoista yleensäkin, myös Ayobámi Adébáyosta löytyy paljon tietoa internetistä. Hänen kotisivunsa ovat laajat, ja YouTubesta löytyy haastatteluja ja kirjamessuesittelyjä. Kannattaa katsoa esim. tämä vuodelta 2018 peräisin oleva Phoenix-lehden haastattelu, jossa kirjailija kertoo kirjastaan (noin 7 minuuttia) tai Abantu Book Festivalilla vuonna 2017 tehty haastattelu (vajaat 5 minuuttia).

Suomalaisella kustantajalla Atenalla sen sijaan on kotisivuillaan varsin vähän tietoa kirjailijasta. Voisi olla hyvä lisätä tietoa, koska Adébáyo ei ole kovin tunnettu ja lisätiedon etsijöitä ehkä on muitakin kuin minä.

Tämän kirjan merkitsen Keskikirjastojen lukuhaasteen 2020 kohtaan 21. Afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.