Shop your closet ja muita ajatuksia

Tätä postausta olen miettinyt kuukauden päivät, ja silti en ole varma, pitäisikö minun kirjoittaa vai ei. Aihe menee niin ohi tavallisimpien aiheideni, että teksti tuntuu irralliselta. Toisaalta blogini oli omani, joten miksi ei? Vaikka viime aikoina olen keskittynyt kirjoista kirjoittamiseen, mahtuu tekstien kategorioihin vaikka mitä. Miksipä ei siis myös pohdintoja pukeutumisesta ja ruumiillisuudesta.

Päätin hetken mielijohteesta osallistua instagramissa 30 päivän mittaiseen Shop your closet -haasteeseen. Sen idea oli antaa jokaiselle päivälle jokin pukeutumisteema tai ohje, joka piti toteuttaa omalla vaatekaapilla. Esimerkiksi ”pue yksivärinen yläosa ja kuviollinen alaosa” tai ”käytä asustetta, jota en ole käyttänyt 3 kuukauteen” tai ”värikäs yläosa ja neutraali alaosa”. Oma osallistumiseni venyi vähän pidemmäksi kuin haasteen aloittaneiden Tyylitorstai -podcastin naisten, koska en jaksanut aina miettiä haastetta mökille pakatessani eli pidin välipäiviä.

Pidän vaatteista ja minulla on niitä runsaasti. Rakastan tehdä löytöjä kirpputoreilta, mutta välillä ostan myös uutta. En olen tyylibloggaaja enkä kuvaa päivän asuja instagramiin, vaikka välillä onkin tehnyt mieli, kun päällä on jokin onnistunut ostos tai lempivaate. Siksi asukuvien ottaminen kuukauden ajan oli ihan hullu idea, ja ajattelin etten jaksa niin kauaa.

Mutta jaksoin, ja toteutin tavalla tai toisella jokaisen haasteen kohdan. Laitoin kuvat ja selitykset Instagramin storyihin, ja tallensin ne tilini kohokohtiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Oli pääosin kivaa miettiä asuja, mutta oikeasti haasteen juju oli jossain muualla kuin vaatteideni (jotka eivät ole mitenkään erikoisia) esittely kavereille. Tarkoitukseni oli opetella katsomaan itseäni hyväksyvämmin.

Kuten moni muukin, myös minä olen laihduttanut noin 13-vuotiaasta asti. En ole onnistunut muulloin kuin pysyvien sairauksien puhjetessa (eli vähän vääristä syistä), ja kilot ovat aina tulleet takaisin. Laihdutan, valitan lihomista ja käännän katseeni pois kuvista, koska inhoan kehoani. En pysty pitämään ruumiistani huolimatta siitä, että se on mahtava: kehoni on kantanut ja kasvattanut sisällään ihmistaimen, synnyttänyt vauvan, ja kestää käytössä edelleen huolimatta kolmesta autoimmuunisairaudesta ja jatkuvasta tarkkailusta, pistämisestä, huonoista työasennoista ja liian vähästä liikunnasta. En osaa pitää itsestäni, vaikka minulla on läheisiä, jotka päivittäin kertovat rakkaudestaan.

Tätä asiaa yritän työstää jatkuvasti, ja olen vauvavuonna ja sen jälkeen edistynytkin. Yksi ideani tämän shop your closet -haasteen kohdalla oli, että jos julkaisen kuvan itsestäni 30 päivää peräkkäin, voisin siedättyä katsomaan kuviani ja ehkä jopa löytää jotain hyvää niistä. Muokkasin kuvia vain vähän (joskus oli pakko enemmän) enkä filtteröinyt. Yritin muistaa, että somekuvissakin saa näkyä finni leuassa tai maksaläiskä poskessa, ja että kehoni on yhtä arvostettava kuin muidenkin, vaikka en olekaan ihannemitoissa, minulla on allit tai kalmankalpeat jalat.

Ja luulen, että onnistuin! Ainakin loppuvaiheessa 30 päivän haastetta stressasin aika paljon vähemmän enää siitä, miten päivän asukuva onnistuu. Ehkä totuin kuvaamaan ja etenkin katsomaan itseäni.

Toinen shop your closet -haasteen opetus oli se vanha tieto, että minulla on liikaa vaatteita. Silti olen tänä kesänä ostanut neljä paitaa, kun tuntui että t-paidat loppuvat kesken (tiedoksi: eivät lopu). Olen vähentänyt ostamista kun rahat ovat muista syistä tiukassa, mutta kokonaan en ole saanut sitä loppumaan. Onneksi vanhoista on päässyt samalla eroon myymällä niitä Herttalassa.

Nyt on ihan kiva valita päällepantavaa ihan muilla perusteilla kuin haasteen ohjeilla. Ja kesä jatkuu! Somehaasteet ovat ilmeisesti minulle sopivia innoittajia, sillä nyt minuun on iskenyt juoksukärpänen, kiitos Shitty is the new black -blogin Sariannan -lanseeraaman Shittyrun2020– haasteen. Siitä lisää sitten kun nähdään, kestääkö purema – ja mun selkä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.