Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton

Luin helmikuussa Elizabeth Stroutin kirjan Kaikki on mahdollista (suom. 2019) ja pidin siitä. Mieltä jäi kuitenkin kaivelemaan se, että kirja kiertyi aina jollain tapaa Lucy Bartonin henkilön ympärille, enkä tiennyt kuka hän oli. Lucy Barton kun on Stroutin aiemman romaanin Nimeni on Lucy Barton (My Name is Lucy Barton, 2016, suom. 2018) kertoja. Nyt, kun viimein sain tämän kirjan käsiini, tekisi mieli lukea edellinen uudestaan.

Lucy Barton joutuu äkillisesti sairaalaan pitkäksi aikaa. Hänen äitinsä tulee käymään sairaalassa. Lucy ei ole juurikaan pitänyt yhteyttä vanhempiinsa kotoa lähdettyään, joten äidin vierailu on yllätys. Muutaman päivän vierailun ajan äiti pysyy Lucyn huoneessa, ja he puhuvat paljosta – ja välttelevät kipeimpiä asioita.

Olen työssäni pohtinut (joskaan en vielä kovin paljon kirjoittanut) hiljaisuutta, kertomista ja kertomatta jättämistä. Englanniksi on sana tellability tai untellability, joka tarkoittaa kertomista tai kertomisen mahdottomuutta. Nimeni on Lucy Barton on sisintä viiltävä kuvaus siitä, miten puhumatta jättäminen kertoo joskus enemmän kuin pisinkään puhe tai voimakkaimmatkaan sanat. En usko lukeneeni koskaan yhtä vaikuttavaa kirjaan vaikenemisesta.

Minua puhutteli juuri tämä vaikeneminen, mutta luulen että erilaisessa tilanteessa lukisin Lucy Bartonin eri näkökulmasta ja tulkitsisin sen eri tavalla. Nyt oli kuitenkin niin, että kun laskin kirjan käsistäni, kysyin ääneen: ”Mitä minä juuri luin?” Olin häkeltynyt ja hämmentynyt, mutta juuri siksi erittäin onnellinen lukija, kun olin saanut kirjasta näin paljon ajattelemista ja hienon lukukokemuksen, joka tuntui sydämessä asti.

Elizabeth Strout on nyt ollut esillä uuden suomennoksen Olive Kitteridgen vuoksi. Olive Kitteridge on minulle tuttu tv-sarjana muutaman vuoden takaa. Strout sai kirjasta Pulizer-palkinnon. Sain Olive Kitteridgen tänään kirjastosta, ja se on osa kesän to be read (#tbr) -pinoani. Siitä pinosta lisää lähipäivinä!

Kustantajan sivuilta löytyy tieto, että lisää Stroutia suomeksi on tulossa elokuussa, hieno juttu. Kahden kirjan perusteella olen jo ihailija.

Nimeni on Lucy Barton sopii Keskikirjastojen lukuhaasteen kohtaan 12. Kirjassa lennetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.