Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

Mustat valkeat valheet (Big Little Lies, 2014, suom. 2015) saattaa olla australialaisen Liane Moriartyn tunnetuin romaani. Sen mainetta on edistänyt kirjan pohjalta HBO:n tv-sarja, jossa näyttelevät upeat tähdet kuten Reese Witherspoon ja Nicole Kidman. Haluasin nähdä sarjan joskus, mutta eipä tässä kiire.

Moriartyn kirjojen päähenkilöt ovat yleensä naisia, ja ainakin niissä mitä olen lukenut, nimenomaan keskiluokkaisia naisia. Usein nimenomaan kotiäitejä, jotka elävät oudossa kukaonhyvääiti -kilpailun maailmassa, jota on vaikea tunnistaa. Onko tämä varakkaiden perheiden ihmeellinen kupla samalla myös satiirinen kuvaus tällaisesta elämäntavasta? En tiedä Moriartysta tarpeeksi voidakseni tulkita näin. Toki on myös selvää, että vanhempien – etenkin äitien – hössötys ja kilpailu lasten koulun ympärillä tuntuu oudolta omassa, pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa on luotettava, tasa-arvoinen peruskoulu ja ammattitaitoiset opettajat.

Moriartyn kirjoissa tapahtuu jokin yllättävä, traaginenkin käänne, joka muuttaa joukkoa ihmisiä ympärillä. Mustat valkeat valheet kertoo samaan tapaan joukosta naisia, joiden elämät risteytyvät lasten aloittaessa samalla luokalla koulussa. Vanhempien järjestämässä varainkeruujuhlassa tapahtuu onnettomuus. Kirja etenee kohti tätä juhlaa pala palalta, päivä päivältä, ja lukijaa pidetään loppuun asti tietämättömänä ”onnettomuuden” todellisesta luonteesta.

Pidän Moriartyn kirjoista kovasti, ja heti kun kirjastot taas aukeavat, aion varata seuraavan. Aiemmin luettuna on Hyvä aviomies sekä Tavalliset pikku pihajuhlat, ja äänikirjana kuuntelin äitiyslomalla kirjan Nainen joka unohti. Moriartyn suomennetuista teoksista lukematta on vielä siis Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista. Kustantajan sivujen mukaan uusi suomennettu Moriartyn kirja ilmestyy lokakuussa 2020. Se on nimeltään Sulje silmäsi ja laske kymmeneen.

Mustat valkeat valheet kuittaa Keskikirjastojen lukuhaasteen kohdan 10. Kirja jonka nimessä on väri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.