Édouard Louis: Ei enää Eddy

Vaikka ajattelin, etten pysty lukemaan juuri nyt yhtään koulukiusaamista tai vastaavaa rankkaa aihetta käsittelevää kirjaa, tartuin kuitenkin Silloin tällöin onnellisen luettuani pinossa seuraavana olevaan miettimättä aihetta sen enempää. Onneksi kyse oli aika erilaisesta kirjasta, vaikka vaikeista lapsuuskokemuksista oli tässäkin kyse.

Ei enää Eddy (En finir avec Eddy Bellegueule, 2014, suom. 2019) on kirjoittajan Édouard Louisin (synt. 1992) lapsuuskokemuksiin perustuva pako- tai lähtötarina. Sanon pako- tai lähtötarina siksi, että päähenkilön ja kertojan Eddyn on paettava, lähdettävä, päästävä pois lapsuusympäristöstään. Se on päivänselvää alusta asti. Hänen on lähdettävä, jotta tämä kirja voisi syntyä.

Eddy Bellegueule (kirjailijan alkuperäinen oma nimi) asuu ranskalaisessa pikkukaupungissa. Perheen köyhyys on pahveja ikkunoissa, nälkää ja etenkin näköalattomuutta. Eddyn perhe, kaverit, koko yhteisö on kiinnittynyt tehtaaseen, jonne Eddynkin oletetaan menevän töihin heti koulun päätyttyä. Kaikki kulkevat samaa polkua, koska niin on aina ollut ja on aina oleva. Erilaisuus on rikos, ja tuota rikosta Eddy tekee päivittäin, voimatta itse mitään sille että poikkeaa porukasta.

Eddyn yritykset sulautua joukkoon ovat riipaisevaa luettavaa. Samoin sattuu lasten kokema köyhyys. Kirjaa on markkinoitu kertomalla, että ensimmäinen kustantaja hylkäsi käsikirjoituksen, koska nykypäivän Ranskassa ei ole tällaista köyhyyttä. En tiedä uskoisiko joku, jos vastaava tarina kirjoitettaisiin Suomesta.

Takakannen kirjailijaesittelyssä mainitaan, että kirjailija on opiskellut sosiologiaa. Sen huomaa rivien välissä, sillä Louis analysoi luokan, köyhyyden, rasismin, sukupuolen ja erilaisuuden kokemuksia hyvin tarkasti ja taitavasti. Haluaisin lukea jotain muutakin hänen kirjoittamaansa, sillä Ei enää Eddy oli hyvä ja mieleenpainuva. Se ei päästä helpolla, mutta ei sen kuulukaan. Se vaatii lukijalta sietokykyä, mutta Eddy-päähenkilö on niin viaton ja herkkä, että väistämättä hänen puolestaan kestää lukea mitä vain. Toki olisin suonut – ihan Eddyn itsensä takia – että loppu olisi ollut toisenlainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.