Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Yksi alkuvuoden odotuimpia kirjoja omalla lukulistallani oli Antti Röngän ja Petri Tammisen, isän ja pojan, yhteinen kirjeromaani Silloin tällöin onnellinen (2020). Antti Röngän esikoisromaani Jalat ilmassa ilmestyi vuonna 2019. Se sai kohtalaisen paljon huomiota ja kehuja. Aihe oli rankka, koulukiusaaminen ja sen jättämät jäljet. Kirja kiinnosti minuakin, mutta arkailin vähän varata sitä kirjastosta, koska pelkäsin aiheen raastavan liikaa. Jalat ilmassa liittyy kuitenkin kiinteästi isän ja pojan kirjeromaaniin.

sillointalloin

Silloin tällöin onnellinen alkaa tilanteesta, jossa poika on muuttanut opiskelukaupunkiin (Jyväskylään) ja isä kirjoittaa hänelle kysyäkseen, mitä kuuluu. Poika kertoo työstämästään käsikirjoituksesta ja hänen tekisi mieli näyttää sitä isälleen. Hän kuitenkin pelkää isän arvostelua, kritiikkiä ja epäonnistumista tämän silmissä. Samalla kun he keskustelevat pojan käsikirjoituksesta, he keskustelevat paljosta muustakin, suoraan ja epäsuorasti – eniten suoraan.

Kirjan alkupuoli käsittelee kirjoittamista, sen vaikeutta ja välttämättömyyttä, sekä kritiikin vastaanottamista ja merkitystä. Keskustellaan kirjailijan omasta äänestä ja tyylistä, joka voi olla isällä ja pojalla ihan erilainen. Vähitellen sävy kuitenkin muuttuu, kun isälle alkaa paljastua poikansa kouluaikaiset kokemukset, ja vähä vähältä myös oma roolinsa, oma vetäytymisensä ja sokeutensa. Loppuosassa itkin, niin kipeää traumaa Tamminen ja Rönkä käyvät läpi.

Tämä oli ehdottomasti vaikuttavinta, mitä olen tänä vuonna lukenut. Suosittelen lämmöllä. Luulen, että ainakin toistaiseksi jätän Jalat ilmassa lukematta. Jos sen teksti on lähellekään näin upottavaa, tarkkanäköistä ja kuvaavaa, sydämeni särkyisi kirjaa lukiessa. Mutta tämä kirja minun ehkä pitää lukea toistekin. Luulen, että uudella lukukerralla saan siihen uusia näkökulmia ja enemmänkin irti, kun ehkä malttaisin lukea taidokkaita lauseita hitaammin. Nyt vain ahmin, sivu sivulta, kirje kirjeeltä.

Osallistun tällä Keskikirjastojen lukuhaasteen kohtiin 1. Vuonna 2020 julkaistu kirja sekä 23. Kirja sisältää kirjeitä.

P.S. Harmillista, että kirjastot ovat nyt kiinni! Tiedän, että tähän on jonoa vaikka kuinka, ja nyt jono jumittaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.