Ei syytä paniikkiin

Korona on nyt päivän sana. Kaikki siitä puhuvat, kaikkiin se vaikuttaa tavalla tai toisella. Jos ei nyt, niin muutaman viikon päästä kyllä.

Minun tilanteeseeni korona vaikuttaa oikeastaan hyvin ja huonoin uutisin. Jyväskylän yliopisto on tällä viikolla ilmoittanut peruvansa (tai mahdollisuuksien mukaan siirtävänsä) kaikki tiloissaan järjestettävät yli 30 hengen tapahtuman kesäkuun loppuun asti. En siis pidä puheenvuoroa huomenna talvisodan päättymisen 80-vuotisseminaarissa, en ole järjestämässä Kansatieteen päiviä omalla laitoksellani enkä kesäkuussa järjestä kasvatuksen historian ja filosofian kesäpäiviä. Kesäkuussa minun pitäisi olla viikko Singaporessa IOHA:n kongressissa. En ole vielä tehnyt  lopullista päätöstä matkan suhteen, mutta alkaa näyttää todennäköiseltä että en lähde.

Se hyvä uutinen näissä perumisissa on, että saan enemmän aikaa tehdä perustyötä. Jostain syystä minua ei tällä hetkellä harmita yksikään peruuntuminen. No, talvisotaseminaari ehkä vähän, sillä se olisi ollut laajuudessaan poikkeuksellinen tapahtuma, mutta juuri kokonsa (500-700 hlöä) ja kohderyhmänsä (suuri osa yleisöstä iäkkäitä) vuoksi peruminen oli erityisen tärkeää.

Syksyyn mennessä pandemia alkaa varmasti jo rauhoittua, ja monet tilaisuuksista järjestetään uudella aikataululla.

En ole peloissani vaan koetan suhtautua asiaan järkevästi. Huomasin, että kiinnitän erityistä huomiota käsien pesuun tällä hetkellä. Se tuli jotenkin tiedostamatta, kun käsienpesusta koko ajan muistutellaan. Käsidesi sen sijaan on edelleen vessan kaapissa, eikä sitä ole otettu meillä vielä erityisesti käyttöön. En ole hamstrannut ruokaa, mutta hain insuliineja jääkaappiin ja ajattelin hankkia  myös vaippoja sen verran, että muutama päivä tarvittaessa pärjätään. Aion huomenna osallistua kollegani väitökseen iha paikan päällä, vaikka livestream sinnekin järjestetään, ja aion vielä halata häntä onnitteluksi.

Järkevää on olla realistinen. Vaikka ulkoisesti voisi ajatella, ettei minulla ole syytä huoleen itseni puolesta, niin autoimmuunisairusryppääni vuoksi olen riskiryhmää. Jos virus iskee minuun rajusti, olen helposti sairaalahoidon tarpeessa. Lähipiirissäni on myös iäkkäitä ihmisiä, jotka nimenomaan ovat erittäin suuressa vaarassa, jos sairaus heidät tavoittaa. Minulla on myös 1-vuotias lapsi, josta olen huolissani, vaikka COVID-19 ei tällä hetkellä ilmeisesti vaikuta olevan lapsille erityisen vaarallinen.

Ajankohtaista tilannetiedotusta voi seurata THL:n sivuilta facebookin tai keskustelupalstojen sijaan.

Riskit yhteiskunnallisesti ovat  siinä, että virusta voi kantaa ja levittää tietämättään, oireettomana tai lievin oirein. Ja siinä, että jos epidemiasta tulee raju, terveydenhuollon resurssimme tehohoidossa eivät tule riittämään. Siksi näitä toimia tehdään ennakolta, siksi tilaisuuksia perutaan ja matkustamista rajoitetaan. Jotta epidemia olisi mahdollisimman lievä.

covid19
Kuva: Facebook, Dimitris Politakis, muu alkuperä tuntematon.

Yliopistomaailmassa on jo pitkään puhuttu siitä, että koska ilmastosyistä on pakko vähentää matkustamista, pitäisi tapahtumiin järjestää etäyhteyksiä useammin niin ettei lentäminen olisi aina tarpeen. Korona pakottaa nyt tähän, mikä on hyvä juttu. Tekniikka etäyhteyksiin ja liveluentoihin on olemassa, mutta jostain syystä sen käyttöönotto on takunnut. On toki niin, että kasvokkaista tapaamista ei voita mikään silloin, kun tavoite on luoda uutta, ideoida ja olla luova (eli tutkimustyössä), mutta uskon että kyse on myös tottumisesta. Jos käyttäisimme useammin etäyhteyksiä, tottuisimme niihin ja luovuuden syvyys ei olisi kiinni yhteydenpidon kasvokkaisuudesta.

Korona menee ohi ja unohdamme sen vaikutuksen hetkeksi. Totuus kuitenkin on, että tämä ei ole viimeinen pandemia. Tämänkaltaiset tilaisuudet lisääntyvät tulevaisuudessa, halusimme tai emme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.