Tervetuloa Anna, a lopussa

Olen ollut sikäli tyypillinen tyttö, että olen nuorempana lukenut L.M. Montgomeryn ja Louisa Alcottin tyttökirjaklassikoita. Rakastin, ja yhä rakastan eniten Uudenkuun Emiliaa, mutta Vihervaaran Anna on lähes yhtä tärkeä tyttökirjan sankaritar. Montgomery on valtavan suuri kirjailija niin Kanadassa kuin maailmanlaajuisesti, ja Anna-kirjat on filmatisoitu useaan kertaan.

Tarinan juoni on oikeastaan aika tavallinen: punatukkainen orpolapsi saapuu uuteen kotiinsa Vihervaaraan iäkkäiden sisarusten Marilla ja Matthew Cuthbertin luokse. Tullessaa Anna laittaa kaiken sekaisin, eikä tunnu sopeutuvan Avonlean ahtaaseen ilmapiiriin. Vastoinkäymisiä riittää, mutta vilpitön sydän ja älykkäät aivot apunaan Anna voittaa kaikki puolelleen.

Erityisen rakas  sekä minulle, että monille suunnilleen ikäisilleni naisille on ollut 1980-luvulla tehty filmatisointi Anna-kirjoista. Sullivan-yhtiöiden sarja oli melko uskollinen alkuperäisteoksille, ja Megan Follows on iskostunut monien mieleen täydellisenä Anna Shirleyna.

Mutta nyt kuuluu kummia uutisia: Annasta on tehty uusi versio. Uusi Vihervaaran Anna, joka on synkempi, traagisempi ja monipuolisempi kuin vanha sarja tai edes alkuperäinen tarina. Helsingin Sanomien jutun (kannattaa lukea!) mukaan käsikirjoittaja Moira Walley-Beckett on tuonut tarinaan aiempaa vahvemmin mukaan Annan lapsuuden ankeuden ja myös sävyjä kirjailija Montgomeryn synkästä elämänhistoriasta. (Valoisien tyttökirjojen kirjoittajan kuolema vuonna 1942 paljastui itsemurhaksi vasta hiljattain – uutinen, joka pääsi maininnaksi jopa blogiini asti.)

Sain vinkin tästä uudesta sarjaversiosta lukupiirissäni, jossa sovittiin uuden Anna, a lopussa (Anne, with an e) olevan lukupiirin seuraava rasti: katsotaan uusi sarja, kerrataan kirja ja jutellaan seuraavalla tapaamisella vaikutelmistamme. Rankasta pihauudistuksesta toipuessani ja jo viikon jatkunutta sotaharjoitusleskeyttä potiessani kaipasin jotain tunteikasta, mutta laadukasta katsottavaa. Onneksi on Netflix, ja onneksi aikaa tv:n katseluun. Katsoin ensimmäisen tuotantokauden kaikki seitsemän jaksoa eilen ja tänään, ja halusin kirjata ensivaikutelmia saman tien.

Ja olihan se erilainen. Huh! Ynnäilin katsoessani plussia ja miinuksia, ja päädyin siihen, että plussia on enemmän. Seuraavassa on sitten juonipaljastuksia, mutta ei mitenkään dramaattisia (ja niitä on Hesarin jutussakin, spoiler alert!)

Ensin ne miinukset: On ihan hyvä, että juoni ei seuraa kirjoja orjallisesti ja että sovelletaan – mitä järkeä olisi muuten tehdä uutta versiota? Mutta liioittelu on liioittelua, enkä oikein välittänyt esimerkiksi ensimmäisen kauden lopusta, jossa Vihervaaraan saapuu kaksi rikollista (pedataan uutta kautta), enkä myöskään alkupuolen kohtauksesta, jossa Matthew etsii Annaa tuodakseen tämän takaisin kotiin. Myös tulipalo oli ihan turha lisä. Kuinka paljon näin värikästä ja synkkää draamaa voi sijoittaa yhteen pikkukaupunkiin ilman, että se muuttuu saippuasarjamaiseksi?

Muuten uudistus on minusta pääosin onnistunutta. Pidän siitä, ettei Annan aika hirvittävää lapsuutta ennen Avonleaan tuloa paineta villaisella. Hän jopa itse toteaa Marillalle, että on sääli ettei hänellä ole ollut mahdollisuutta olla lapsi. Anna on elättänyt itsensä vähintään 8-vuotiaasta asti. Marilla ja Matthew Cuthbert ymmärtävät tämän, samoin kuin sen miten traumatisoivassa ympäristössä Anna on kasvanut edellisissä ”perheissään”. Kasvattilapseen tai oikeammin piikaan kohdistettu väkivalta ei jää rivien väliin vaan näytetään kunnolla, ja tyttölapsen seksuaalinen haavoittuvuus tuodaan sekin esiin.

Lasten aseman huonous nousee minusta ylipäätään keskeiseksi teemaksi tässä sarjassa. Anna on huono-osainen ennen Vihervaaraan pääsyään, mutta sarjassa hänen rinnalleen on nostettu Cuthbertien apupoika Jerry. Jerry on ranskankielinen, köyhästä monilapsisesta perheestä. Hänellä ei ole roolia kirjassa, mutta sarjassa hän toimii peilinä sille, että lapsilla saattoi mennä huonosti myös muualla kuin aikansa lastenkodissa, joka oli hirviömäinen laitos. Kouluun pääseminen on ratkaisevaa: Jerry ei käy  koulua, koska hänen pitää olla työssä, vaikka ikää tuskin on enempää kuin Annallakaan. Jerry osaltaan auttaa Annaa ymmärtämään, että koulunkäynti on etuoikeus, ei pakko (koska Annaa kiusataan koulussa niin rajusti, ettei hän halua mennä sinne).

Koulukiusaaminen on toinen raskas lapsuuteen liittyvä aihe. Opettaja Phillipsin julmuus on vain sivujuonne, mutta valitettavasti täysin uskottava. Toisten lasten käytös Annaa kohtaan heijastelee heidän vanhempiensa suhtautumista. Orpolapseen ei haluta luottaa ennen kuin hän osoittaa itse olevansa muita parempi. Annalla on moninkertainen todistamisen taakka: sen lisäksi että hänen pitää vakuuttaa muut kelpoisuudestaan orpokotitaustansa takia, hänen terävä älynsä kyseenalaistetaan monta kertaa myös ihan vain siksi, että hän on tyttö.

Sarjan feminismi on nostettu aiemmissakin jutuissa esiin, sillä lasten huono-osaisuuden lisäksi se on sarjan keskeinen aihe. Annasta on mahdotonta käsittää, miksi Cuthbertit haluavat orpokodista pojan, kun hänenkaltaisensa vahva tyttö pystyy ihan kaikkiin samoihin töihin. Avonleassa toimii edistyksellisten äitien lukupiiri, johon Marillaakin pyydetään. Suffragetit mainittu! Pastori kehottaa Annaa valmistautumaan vaimon rooliin, mutta tämä itse näkee maailman avoimena, mahdollisuuksia täynnä – tämä on minusta juuri Montgomeryn hengessä tehtyä valoisuutta ja positiivisuutta.

Vielä muutama sana henkilöistä ja näyttelijöistä: niin paljon kuin Megan Followsista pidänkin, minusta tämä ”uusi Anna”, jota näyttelee Amybeth McNulty, näyttää enemmän Montgomeryn Annalta: laiha, lapsenkasvoinen, leveähymyinen vinoinen hampaineen – ja tietenkin täydellisen oranssitukkainen. Follows oli ehkä vähän liian kaunis rooliinsa, ja lisäksi näytti lettipäiseltä aikuiselta. Marilla ja Matthew on roolitettu upeasti, samoin Annan koulutoverit ja Jerry. True bosom friends eli Dianan ja Annan sydänystävyys on niinkuin pitääkin (…ikuisiksi ystäviksi tultais niinkuin Anna ja Diana… laulaa Maija Vilkkumaa).

Eniten pidin kuitenkin yllättäen kahdesta hahmosta. Rachel Lynde ei ole vain ilkeä vanha rouva naapurista, vaan Marillan sukulaissielu ja paras ystävä, lähes yhtä lempeä ja kiltti, ja pidin tästä muutoksesta. Ja sitten se järkyin juttu: Jonahthan Crombiekin on korvattavissa. Gilbert Blythen roolissa nähtävä Lucas Jade Zumann on täydellinen Gilbert, ja samoin kuin Annan roolissa, nyt näyttelijä ei näytä lapseksi puetulta aikuiselta. Olen vähän rakastunut, pakko myöntää. Mutta kukapa ei Gilbertiin rakastuisi…

Uuden sarjan trailerin voi katsoa vaikkapa Netflixin sivuilla. Jään mielenkiinnolla odottamaan toista kautta, joka toivottavasti ja todennäköisesti tehdään.

 

11 kommenttia artikkeliin ”Tervetuloa Anna, a lopussa

 1. Hyvä kirjoitus. Olen aika lailla samaa mieltä etenkin kauden lopettaneesta käänteestä (en Matthewiin liittyvästä, se toimi, vaan siitä toisesta). Sarjassa on liioittelua, mutta monin osin uudelleentulkinta tekee hyvää Annallekin, luulen. Olen aika virkistynyt tästä sarjasta. Ja Geraldine Jones on huikea Marilla. Uusi Rachel on minunkin mieleeni, viisas nainen.

  1. Kiitos! Uudelleentulkinnat voivat joskus mennä metsään, mutta tämä on minustakin onnistunut. Geraldine Jones, vau. Ja ihanaa kuulla, että joku muukin tykkää Rachelin uudesta lempeydestä.

 2. Luin tekstisi vain hyppien & nämä kommentit, sillä en ole vielä ehtinyt katsoa sarjaa (vaikka tilasinkin Netflixin kokeiluun ihan tuon sarjan takia, kun Lumiomenan Katja ja muutama muu kehui sitä FB:ssa!) äikänopen toukokuisten kiireiden takia. Mutta kiva kuulla, että Rachel on tässä uudessa sarjassa lempeämpi kuin Kevin Sullivanin sarjassa. Anna ystävämme -sarja on monin tavoin onnistunut myös roolitukseltaan ja ylipäätään siinä, miten Montgomeryn hahmoja tulkitaan, mutta Rachel on siinä turhan äkäinen – kirjoissahan hänet kuvataan loppujen lopuksi todella lämminsydämiseksi eikä niin koomiseksi ja jäkättäväksi kuin millaiseksi Patricia Hamilton hänet tulkitsee Sullivanin ohjauksessa.

  Jospa ensi viikolla ehtisin sarjan pariin, postauksesi ja suosituksesi vain lisäsi mielenkiintoa!

  1. Uskon, että uusi tulkinta kaikkine hyvine ja huonoine puolineen on erinomainen opettajan lomaherkku. 🙂 Toivottavasti ehdit katsoa uuden sarjan pian!

 3. Anna-kirjat ovat ihania nuortenkirjojen lemppareita, joita on tullut luettua myöhemminkin. Kyllä niitä tulikin luettua! Jännittävä uutinen tuo uusi sarja. Pitää ehdottomasti katsoa jossain vaiheessa.

  1. Kiitos kommentista Katariina! Kävin kurkkimassa – sinulla on ihana blogi! Toivottavasti saat Annan katsottavaksesi etkä pety. 🙂

 4. Hei, vähän samoja mietteitä. Silti ikävää puolta mässäillään vähän liikaa, olihan Annan elämässä iloakin. Myös minä yllätyin Rachelista, hyvä tyyppi. Marilla ja Matthew ovat sopivia rooliinsa, samoin Gilbert. Pelkäsin, että Gilbert olisi pilattu, mutta ei onneksi.
  Käsitin, että kolme kautta on jo tehty.

  1. Minusta sarjassa näkyi juuri se, miten Anna loi elämäänsä iloa silloinkin, kun ympäristö ei sitä tarjonnut. Iloa riitti toki runsaasti etenkin sen jälkeen, kun hän pääsi Vihervaaraan.
   Lopetin sarjan katsomisen toisen kauden alussa, sillä juoni alkoi mennä kauas Montgomeryn kirjasta.

 5. Olen sitä ikäpolvea, joka ahmi ja rakasti Monygomeryn kirjoja. Ei siis ole ihme, että vierastan vähän tätä uutta versiota, johon on ympätty ties millaisia juonen käänteitä. On kai haluttu tuoda tarina lähemmäs nykyaikaa sijoittamalla mukaan nykyajan esillä pitämiä puheenaiheita: on lasten pahoinpitelyä, koulukiusaamista, perheväkivaltaa, naisaisiaa, ja ilmeiseti myös Annaa auttaneesta Josephine Barrysta tehdään modernisti lesbo. Namusetäkin nähtiin ja rotukysymys tulee käsittelyyn. Ilmeiseti on pitänyt alkuperäisen tarinan leppoisaan ja vähän idylliseenkin elämänmenoon saada vähän draamaa ja raadollisuutta. Kyllä Montgomeryn omassa Anna-tarinassa rivien välistä lukija näkee, että ei elämä 1800-luvun Kanadassa ole aina ollut silkkaa päivänpäistetta. Ei sarja sinänsä huono ole, mutta mitähän itse kirjailija tykkäisi tarinansa uudelleen muokkaamisesta?

  1. Vanhempi, 1980-luvulla tehty sarja on tyttökirjahenkisempi kuin tämä uusi versio. Minusta uusi versio on realistisuudessaan juuri 2010-luvulle sopiva tulkinta: tiedämme, ja Montgomerykin tiesi, että orpolapsia kaltoinkohdeltiin monin tavoin, eikä elämä ollut niin ihanteellista kuin tyttökirjassa kuvataan. Montgomery oli itsensä kirjailijana elättävä nainen, ja epäilemättä hyvin tietoinen politiikasta, perheiden ongelmista ja naisasialiikkeestä.

 6. Miksi kaikikkissa sovelluksissa pitää maksaa että näkee Anna a lopussa sarjaa Areenassa on loppunu ja muissa pitää maksaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.