Jostain syystä kuvittelin, että ehdin tammikuussa lukea poikkeuksellisen monta kirjaa. No en ehtinyt, neljä vain, sillä loppukuuta kohti tuntui taas tahti hiipuvan. Mutta luin aika kivoja kirjoja kyllä! Kirjalista on jännästi ja ehkä minun lukutapoihini varsin poikkeuksellisesti painottunut uusiin kirjoihin. Luetuista kolme neljästä on ilmestynyt viime vuonna, ja myös kuukauden kesken jätetty oli ilmestynyt viime vuonna.

Helen Macdonaldin H niin kuin haukka (2016) oli yksi joulupukin tuomista toivekirjoista. Se perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin, ja kertoo surutyöstä ja haukkametsästyksestä. Helen menettää isänsä, ja isään surressaan hän alkaa kouluttaa kanahaukkaa. Tarina on valtavan hieno kuvaus elämän voittamisesta, mutta myös varsinainen kaunokirjallinen tietopaketti haukkametsästyksestä ja haukoista. Lainaan tämän mieluusti tutuille, jotka kaipaavat luettavaa joka on syvempi kuin sanojen pinta!

Lisäksi sain kirjastosta viimeisimmän osan Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa (Ruokarouva 2016). Se on täydellistä hömppää, mutta silti luin kirjan parissa päivässä ja selostin juttuja puolisollekin. Virpi Hämeen-Anttilan Kuka kuolleista palaa (2016) ehti blogiinkin asti. Vielä luin oman hyllyn poistokirjoista norjalaisen Per Petterssonin Hevosvarkaat (suom. 2009).

Äänikirjoista kuuntelin ainakin John Steinbeckin Helmen sekä jonkin matkaa Mielensäpahoittajaa, kunnes puoliso otti sen omaksi matkakuuntelemisekseen. Nyt kuuntelussa on Juha Itkosta, ja se varmaan riittää koko helmikuuksi, koska en aja niin kovin paljon nykyään.

Tässä luettujen lista:

  • Helen Macdonald: H niin kuin haukka
  • Enni Mustonen: Ruokarouva
  • Virpi Hämeen-Anttila: Kuka kuolleista palaa
  • Per Pettersson: Hevosvarkaat

Murien Barberyn uusin kirja Haltiaelämää (suom. 2016) jäi kahden illan yrittämisen jälkeen kesken, en vain tajunnut siitä mitään enkä jaksanut yrittää. Nyt luen taas Laila Hietamiestä, lukupiirin kirja odottaa vuoroaan ja Facebookissa minut patistettiin lukemaan Onneli & Anneli -kirjat. Näitä tulossa helmikuussa siis!