Reilu kuukausi sitten kerroin, että olen löytänyt äänikirjat työmatkoille uudelleen. Olin silloin menossa kirjastoon etsimään uutta kuunneltavaa, mutta yksi jännäksi osoittautunut äänikirja oli vielä raportoimatta blogiin. Kirjoitan siitä nyt ensin, ja pari muuta kuunneltua äänikirjaa sitten omana postauksenaan, että tekstien pituus pysyy luettavana.

Toukokuussa kuuntelin Ulla-Maija Paavilaisen romaanin Sinulle luotu (2007). Tarina kertoo Soile Lajusesta, suuren yhtiön toimitusjohtajasta ja hänen matkastaan bisnesmaailman huipulle. Soile on kova, laskelmoiva ja usein tunteeton. Hän käyttää ihmisiä hyväkseen siekailematta, inhoaa heikkoutta ja elää työlleen. Soilea on helppo inhota, jopa pelätä. Mutta hetkittäin myös sääli valtasi mieleni, sillä Soilekin kokee esimerkiksi rakkautta – hän ei vain aina tunnista sitä tai arvosta sitä tarpeeksi.

Talouselämä-lehden arviossa pohditaan, onko kirjassa kyse naisen paikasta bisneksessä: jos nainen käyttää häikäilemättömiä keinoja menestyäkseen, onko hän paha? Soilen kaatavat miehet, joihin hän on luottanut, ainakin vähän. Miehet, jotka hän on nostanut huippupaikoille. Toisaalta hän on sokea ystävyyden lisäksi myös vihalle, eikä aina tunnu tajuavan tilanteiden seurauksia. Luku, jossa Soile hankkiutuu eroon epämiellyttävästä työntekijästä on kylmäävä.

Pohdin myös sitä, miten taitava ihmisten manipuloija Soile Lajunen on. Epäilemättä Soilen kaltaisia ihmisiä on myös todellisuudessa. Olemmeko me muut niin helposti ohjailtavissa? Onko meitä todella noin helppo saada toimimaan halutulla tavalla vain pieniä eleitä ja äänenpainoja käyttäen? Emmekö oikeasti tunnista, kun meitä käytetään välineenä, vai onko sillä mitään väliäkään?

Lopussa odotin jo jotain dramaattisempaa, ja juhannusretki lapsuudenkotiin jää vaille tarkoitustaan. Aivan lopussa mieleni teki kuitenkin silittää Soilen päätä, vaikka inhosinkin häntä.

Äänikirjan lukijana toimi Kaija Kärkinen, mikä oli hienoa. Kärkisen pehmeä ääni sopi hienosti Soilen hahmoon, ja samettisuudessaan siveli korvia. Myös lukemisen rytmi sopi minun makuuni.

Mainokset