Kotona tehty pizza on hyvää, mutta perinteisesti vähän jotain muuta kuin oikeassa italialaisessa ravintolassa tarjottava pizza. Kotona tehtyä pizzaa kuvaa ehkä parhaiten sana ”läjäpizza”, koska täytteitä yleensä tulee laitettua enemmän kuin tuplasti liikaa.

läjäpizza

Tyypillinen läjäpizza: toinen reuna minun, toinen puolison.

Tarvittiin yksityiskohtaisen tarkka, pizzoihin erikoistunut keittokirja, ennen kuin ymmärsin miten tehdään täydellistä pizzaa. Keittokirjan laativat (tietenkin) Saku Tuominen ja Luca Platania kumppaneineen: Pizze (2015) sisältää yli 300 sivua italialaisen pizzan syvintä olemusta.

Koko homma lähtee hyvästä pizzapohjasta. Kirjassa on  kolme eri vaihtoehtoa: nopea, keskipitkä ja pitkään kohotettu. Ensimmäisellä kerralla teimme nopean taikinan, tänä viikonloppuna keskipitkän eli noin 12 tunnin kohotuksen.

taikina kohonnut

Taikina noin puolivälissä kohotusta.

Toinen keskeinen juttu hyvän pizzan reseptissä on hyvä tomaattikastike. Ja ei, sitä ei keitetä. Lisäksi hyvä, tuore mozzarella kuuluu hyvään pizzaan.

Ylipäätään koko homman juju on yksinkertaisissa, laadukkaissa raaka-aineissa. Läjäpizzaan verrattuna pohja siis on ohut ja huolella valmistettu, ja täytteitä on vain vähän.

Ensimmäisellä kerralla pizza prosciutto crudo e mozzarella oli aivan järkyttävän hyvää. Pohjasta tuli ohut ja rapea, ja pizza oli ehdottomasti parasta mitä olen Suomessa syönyt. Ja  kotikeittiössä – kiitos Saku Tuominen ja Luca Platania! Nyt toisella yrittämällä pohjasta ei tullut yhtä rapeaa, mutta carciofini (artisokka-pecorinopizza) vei silti kielen mennessään.En itse asiassa ehtinyt ottaa pizzapellistä kuvaa ennen kun se oli jo lähes syöty.

artisokkapizza

Viimeinen pala artisokkapizzaa.

Toisen pellillisen teimme salame e mozzarella, mikä sekin oli hyvää. Ehkä tomaattikastiketta oli liikaa, koska pohja jäi kosteaksi? Myös paistoaikaa ja -lämpötilaa pitää seuraavalla kerralla kokeilla säätää uudelleen.

salamipizza

Salami-mozzarellapizza.

Olemme toistaiseksi kokeilleet vain kirjan osastoa pizze rosse eli tomaattikastiketta sisältäviä pizzoja. Seuraavaksi voisi vuorossa olla jo pizze bianche, ja calzoneakin haluaisin kokeilla.

Mainokset