Taas on vuoden viimeinen kirjakuukausi ja sen myötä kokonainen kirjavuosi paketoitavissa. Joulukuussa käytin  kohtuuttomat kaksi viikkoa Haruki Mukaramin Norwegian Woodin parissa. Kun ei irtoa niin ei irtoa, mutta tapani mukaan en osannut keskenkään jättää. Se oli kuitenkin selkeä pettymys, sillä kehujen perusteella odotin jotain mieleenpainuvaa. Onneksi joululomalla oli arkea enemmän aikaa lukemiseen, joten joulukuun koko saldo ei jää Mukaramin takia pettymykseksi.

Luin lisää Susanna Alakoskea, päiväkirjamaisen menneisyysmatkan Köyhän lokakuu (2013). Olisin halunnut kirjoittaa Köyhän lokakuusta blogiinkin, koska se oli niin hyvä, mutta arki ajoi bloggaushaaveiden yli. Hain kirjastosta jo lisää Alakoskea, joten ehkä saan kirjoitettua tammikuussa lisää hänen tuotannostaan – elän toivossa. Joululomalla luin vanhoja tuttuja kirjoja kotikodin hyllystä: muun muassa yhden Terry Pratchettin ja Graham Greenen, josta olen blogannut silloin kun sen ensimmäisen kerran luin. Vanha blogikirjoitus on edelleen pätevä; vieläkään en ole nähnyt kirjan pohjalta tehtyä leffaa, mutta haluaisin nähdä.

Tässä luetut listana:

  • Haruki Mukarami: Norwegian Wood
  • Susanna Alakoski: Köyhän lokakuu
  • Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän
  • Terry Pratchett: Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät
  • Sirpa Kähkönen: Graniittimies
  • Graham Greene: Kiveä kovempi

Kun vuoden päättyessä mietin kulunutta vuotta kirjaseikkailujen näkökulmasta, mielee nousee muutama erityisen helmeilevä kokemus. Kirjoista, jotka jäivät mieleen pitkäksi aikaa, mainittakoon esimerkiksi Hilary Mantelin Susipalatsi ja Syytettyjen sali, joiden jatko-osaa odotan mielenkiinnolla. Silvia Avallonen Teräksen helteinen kesä ja työläiskaupunginosan kovat kadut jättivät minuun jäljen, samoin Douglas Couplandin Eleanor Rigbyn yksinäisyyden kuvaus. Edellä mainituista kirjoista voin linkittää blogipostauksiin, mutta lisäksi luin monta kirjaa, joista en ehtinyt blogata. Juuri hiljattain sellainen oli Susanna Alakosken Köyhän lokakuu, ja pidin tänä vuonna paljon mm. Kjell Westön kirjasta Kangastus 38 sekä Tommi Kinnusen esikoisesta Neljäntienristeys.

Ensi vuonna toivon ehtivät bloggaamaan enemmän lukemistani kirjoista. Sinällään lukutavoitteita minulla ei ole, muuta kuin perustavoite: kunpa matkalleni osuisi iloisia, onnellisia, tunteita herättäviä ja mieleenpainuvia kirjoja, jotka veisivät minut seikkailuille ympäri maailman, eri aikoihin ja paikkoihin, erilaisten ihmisten kanssa, ja joiden kanssa viihtyisin hyvin.

Mainokset