Löysinpä ihanan kirjan kirjaston ”Kokeile näitä” -hyllystä! Olen pitänyt Alexander McCall Smithin kirjoista kovasti. Tähän asti olen lukenut Mma Ramotswe -sarjaa (jota sivumennen sanoen on taas tarttunut kirjastosta mukaan) sekä yhden osan Scotland Street 44 -sarjaa. Nyt lainaamani Unien Angus (Dream Angus, 2006, suom. 2007) on aivan oma tarinansa. Se kuuluu kirjasarjaan, jossa kirjailijat kertovat uudelleen eri maiden mytologioista tuttuja tarinoita.

Angus on kelttiläisen mytologian unen ja rakkauden jumala. Pienessä kirjassa McCall Smith kertoo limittäin Anguksen tarinan sekä tarinoita hänen vaikutuksestaan ihmisten elämässä. Minuun tämä upposi kuin häkä. Syitä on monia. Viime aikoina olen nukkunut levottomasti ja nähnyt unia eri tavoin stressaavista asioista, ja ajatus lempeitä, osin hempeitäkin unia antavasta jumalasta oli ennen nukahtamista jokseenkin lohdullinen (vaikka tyrannosaurus Rex sitten tulisikin uniini). Lisäksi olen opiskeluaikana myynyt kelttikoruja ja omastakin koruhyllystä löytyy Anguksen sydän -riipus. Kolmas syy lienee kirjailijan tyyli: pidän McCall Smithin kirjoitustavasta kovasti, ja toistaiseksi ainakin olen aina saanut hänen kirjoistaan paljon hyvää mieltä.

En ole lukenut muita myytti-sarjan kirjoja. Unien Anguksen sisäsivulla mainostetaan, että sarjan kirjoittajat ovat huipputekijöitä, ja lista on kieltämättä vaikuttava: minulle tuntemattomampien nimien lisäksi siitä löytyy niin Margaret Atwood kuin A.S. Byattkin. Aloin miettiä, kuka suomalainen kirjailija voisi kirjoittaa Kalevalasta vastaavan uudelleenrakennetun version kansainvälistä levitystä varten. Penjami huomauttaa Unien Anguksesta kirjoittaessaan, että suomalaista mytologiaa tulkitsisi varmasti eri tavoin, jos olisi asunut pidempään ulkomailla. (Skotlantilainen McCall Smith on asunut Afrikassa.) Se voisi kieltämättä toimia, mutta toki Suomessakin asuva kirjailija voisi tulkita uudelleen Kalevalaa. Suosikkikirjailijani Sirpa Kähkönen? Tai Kjell Westö? Miten Juha Itkonen sanoittaisi mytologiaa? Tai Anna-Leena Härkönen? Vai saisiko vanhempaan sukupolveen kuuluva kirjailija myytistä irti enemmän – vaikkapa Eeva Kilpi? Se, kenen sankarin tarina kerrottaisiin Kalevalasta, onkin sitten toinen kysymys. Kullervo on ehkä helpoiten irrotettavissa muusta tarinasta, mutta se on kyllä kauhean traaginen…

Unien Anguksesta ei löydy kovin paljon blogipostauksia, mutta edellä linkitetty Penjamin postaus kannattaa lukea, ja sen lisäksi vaikkapa The Guardianin arvostelu.

Tätä kirjoittaessa tein hämmästyttävän havainnon: Tammen nettisivuilla ei ole kirjailijasivuja lainkaan. Tai minä en ainakaan löytänyt, kun koetin etsiä kustantajan esittelyä kirjasta. Sivuilta on vain linkki kirja.fi -sivustolle, joka ei minusta korvaa kustantajan tarjoamaa tietoa kirjoistaan ja kirjailijoistaan. Olenko vain huono surffaaja vai oliko havaintoni oikea? Jos vika oli minussa, pahoittelen virhettäni ja totean, että kirjailijatiedot oli sitten hyvin piilotettu keskivertokävijältä.

 

Mainokset