Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella on tänä syksynä alkanut selvitys suomalaisen lastensuojelun menneisyydestä. Selvityksen toteuttaa historian ja etnologian laitos. Tutkijat edustavat historian, etnologian ja sosiaalityön aloja.

Selvityksen kohteena on erityisesti suomalaisessa lastensuojelussa tapahtunut kaltoinkohtelu ensimmäisen lastensuojelulain aikana, vuosina 1937-1983. Selvitys perustuu haastatteluihin. Haastatteluun voi ilmoittautua kuka tahansa, jolla on omia kokemuksia joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa (lastenkodit, vastaanottokodit, koulukodit jne.) tai sijaisperheissä 1930-80-luvuilla.

Selvityksen taustalla on tieto, että lastensuojelu ei ole hyvästä tahdosta huolimatta aina onnistunut tarjoamaan lapsille ja nuorille turvallista lapsuutta ja nuoruutta, jossa kaltoinkohtelua ei olisi tarvinnut pelätä. Tavoitteena on kerätä kaltoinkohtelun kokemuksia ja niiden kautta lisätä tietoutta lastensuojelussa tehdyistä virheistä – jotta niitä ei tarvitsisi toistaa tässä päivässä ja tulevaisuudessa.

Selvityksen on käynnistänyt ja rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla ja Jyväskylän yliopiston sivuilla.