Kun tarpeeksi monta kertaa luin eri blogeista Paula McLainin romaanista Nuoruutemme Pariisi (The Paris Wife, 2011, suom. 2014), laitoin sen itsekin kirjastosta varaukseen. En tunne Ernest Hemingwayn elämäntarinaa kovinkaan hyvin, enkä edes ole lukenut kovin montaa hänen romaaniaan. Mutta kirjailijan elämää kanssakulkijan näkökulmasta kuvaileva romaani kuulosti silti kovin mielenkiintoiselta.

Nuoruutemme Pariisi on siis Ernest Hemingwayn ensimmäisen vaimon Hadley Richardsonin tarina. Koska alusta saakka on selvää, että kyseessä on ensimmäinen vaimo eikä suinkaan viimeinen, tarinassa ei tietenkään voinut olla mitään kovin yllättävää juonellisesti. Lisäksi oli akuvaiheesta asti tiedossa, että Hemingwayn toinen vaimo oli Hadleyn läheinen ystävätär, ja lukija pystyy aika nopeasti arvaamaan, milloin tämä henkilö tulee mukaan tarinaan; loppu ja keskeisin käänne ovat siis tiedossa. Näistä lähtökohdista ajatellen en osannut odottaa, että Nuoruutemme Pariisi jäisi mieleeni ensisijaisesti rakkauskertomuksena. Odotin 1920-luvun Pariisin taiteilijaelämän kuvausta ja nuoren Ernestin luomisen tuskaa – niitäkin sain – mutta en osannut arvata, että onnettomasta lopusta huolimatta Hadleyn ja Ernestin rakkaustarinasta jäisi näin kaunis tunnelma.

Nyt mieleni tekisi lukea Hemingwayn kirja Nuoruuteni Pariisi (josta esim. Suketus on kirjoittanut) tai jokin elämäkerta ja jotain toista versiota ensimmäisestä avioliitosta ja ”Pariisin vaimosta”. Toisaalta 0lisi mukava ehkä lukea jokin muu kuvaus Hemingwayn rakkauksista. McLainin kirjassa näkökulma on melko tiukasti Hadleyn, jolloin Hemingwaysta väistämättä tulee pettäjä, tarinan pahis, ja vaikka tekisi mieli ravistella myös hänen tulevaa toista vaimoaan, hänellekään ei osaa olla kovin vihainen, kun tietää että ero siitäkin tulee . McLainin Hadley on niin mukavan, järkevän ja sympaattisen oloinen ihminen, että hänestä ei voi olla pitämättä, ja minun kävi häntä sääliksi, vaikken usko hänen sääliä kaivanneen.

Tarkan, kuvilla varustetun kirja-arvion voi lukea vaikkapa Agricola-historiaverkosta tai esimerkiksi Täällä toisen tähden alla -blogista.