Tänä viikonloppuna olen syönyt liikaa – kahdesti. Vaikka palasin jo töihin, loma jatkui viikonlopun illoissa, kun sain syödä ihania herkkuja hyvien ystävien seurassa. Kesään sopien molempina iltoina grilli oli kuumana. Liikaa syöminen on tietenkin kamalan epäterveellistä, mutta minkäs teet, kun pöytä katetaan täyteen toinen toistaan herkullisempia ruokia. Hyvä seura parantaa ruokaa entisestään, jolloin ylensyömisen vaaraa on käytännössä mahdotonta välttää, ainakin minunkaltaiseni herkuille person ihmisen.

Perjantaina olin ystäväni  kanssa vanhimman kummityttöni perheen vieraana. Alkupaloiksi tarjottujen kantarellileipien (kantarellit olivat tietysti sinä aamuna lähimetsästä löytyneitä) jälkeen söimme mahtavat, kokonaan itse tehdyt hampurilaiset. Isojen sämpylöiden väliin saimme grillissä paistetut pihvit, jotka olivat ehkä parhaat jauhelihapihvit mitä olen syönyt. Jauhelihaan oli sekoitettu tuoretta chorizo-makkaraa, siis puristettu sitä massaa makkaransuolesta. Pihvit olivat todella maukkaita, ja hampurilaiset valtavan suuria, kun pihvin lisäksi väliin tuli tietysti kaikki muu asiaan kuuluva: majoneesi, cheddaria, salaattia, tomaattia ja karamellinmakeaksi paistettua sipulia. Lapset eivät jaksaneet omista annoksistaan kuin pienet osat, joten aikuiset sitten vielä napsivat heidän jämistään parhaat palat… Luulin, etten pääse enää tuolista ylös. Kun lapset olivat menneet nukkumaan, jatkoimme vielä kolmella eri jälkiruoalla. Ensimmäiseksi saimme eteemme isot lohkot grillissä savustettua valkohomejuustoa lakkahillon kera, sitten mansikkarahkaa ja lopuksi vielä mutakakun palat kermavaahdon kera. Ruoka oli todella herkullista, enkä voinut jättää palaakaan, vaikka vähän kipeää teki.

Onneksi pyöräilin vielä yöllä kotiin, että sain vähän vatsan kivistystä laskemaan. Mutta eipä ollut nälkä aamulla.

Luulin, ettei minulle tule enää koskaan nälkä, mutta kas kummaa, lauantai-iltana löysin itseni jälleen ähkyilemästä. Kokoonnuimme isolla kaveriporukalla erään meistä kauniiseen uuteen omakotitaloon. Periaate oli, että kaikki tuovat omat grillattavansa, joten siinä kohdin pystyin hieman kontrolloimaan syömisiäni: pihvien ja makkaroiden yhteisannosten sijaan jaoimme ystäväni kanssa paketin bratwursteja. Siinäkin oli ihan riittämiin, vaikka liha-annoksemme oli varsin vaatimaton monien muiden annoksiin nähden. Illan isännällä on resepti ihanaan, joskin hyvin tuhtiin perunasalaattiin, jota tietysti syötiin grilliruokien kanssa. Lisäksi pöydässä oli muun muassa fetasalaattia, kasvis-juustonyyttejä, uusia perunoita, tsatsikia ja herkullisia chorizo-paprikamuffinsseja. Jälkiruoaksi tarjottiin talon emännän bravuuria: taivaallista, pilvenkevyttä pavlovaa tuoreista marjoista.

Eilen tein kotona viikonloppuruoaksi lammas-paprikapiirasta ja munakoisopaistosta. Ilmeisesti tulen syömään niitä ensi viikolla lounaseväinä, sillä juuri nyt on sellainen olo, että tänään syön vain salaattia.

Kesäruokailut jatkuvat ensi viikollakin, kun vietämme kollektiivista isoa piknikiä uimarannalla ison ystävälauman kanssa. Hellepäivänä rannalle ei voi ottaa mukaan ihan mitä tahansa, vaan ruoan pitää kestää lievää (?) lämpenemistä. Tärkeää on myös kantaa rannalle paljon juomavettä – ja ottaa mukaan hattu ja aurinkorasvaa.

Ihan kuin työt eivät olisi alkaneetkaan – kesä jatkuu aina vaan!