Väitöstilaisuutta, karonkkaa ja tohtorijuhlia vahvasti myötäelänyt sisko tiesi, millä tasolla liikkuvaa kirjallisuutta juuri nyt kaipasin. Twilight-maratonin jälkeen yritin lukea Gabriel García Márquezin kirjaa Patriarkan syksy, mutta jaksoin vain muutaman kymmenen sivua. Juhannuslomalle pakkasin mukaan huomattavasti hyväntuulisempaa ja kevyempää luettavaa, mutta ei hätää: sisko oli lainannut minua varten kirjastosta juuri sopivaa hattaraa. Brittiläisen Victoria Connellyn ensimmäinen suomennettu romaani Etsin sinua, Mr. Darcy (Mr. Darcy Forever, 2012, suom. 2013), on juuri niin hupsu kuin nimensäkin.

Kirja on nykypäivän versio Järjestä ja tunteista. On siskokset, Mia ja Sarah, jotka ovat luonteeltaan kuin yö ja päivä. Siskokset ovat riitaantuneet vuosia aiemmin ja nyt olisi aika sovinnolle, jos menneet vaan saadaan puhuttua selväksi. Kuvioon kuuluu tietysti myös tarinan herrasmiehet eversti Brandon ja Edward Ferrars sekä renttumainen Willoughby – toki nykypäivän vaatteissa. Kirjan idea on ihan nokkela, mutta valitettavasti Connellyn kynästä ei ole syntynyt yhtä nokkelaa tekstiä kuin esimerkiksi Helen Fieldingillä hänen uudelleen kirjoittaessaan Ylpeyttä ja ennakkoluuloa. Dialogi on välillä niin puisevaa että nolottaa, ja siskokset ovat kummallisia. Erityisesti Sarahin kohdalla ärsyttää: Connelly on tehnyt järkisiskosta sairaalloisen pakko-oireisen, mutta minusta tuntuu ettei hän tiedä pakko-oireista yhtään mitään, kunhan on vähän pintaa selvittänyt, jotta on voinut käyttää sanaa ja osaa sairauden piirteistä kirjassaan.

Mutta silti luin kirjan melkein yhdeltä istumalta – näinhän se usein on sen pahimmanlaatuisen hömpän kohdalla. Kirja on selvästi suunnattu Austen-fanien suurelle joukolle: teksti vilisee lainauksia ja viittauksia Austenin kirjoihin. Oma erityinen kuorrute on se, että kirja sijoittuu Bathiin vuotuisten Austen-festivaalien aikaan. Oijjoi! Jos jotain, niin valtavan ikävän Bathiin tämä kirja nostatti ja aloin jo miettiä, josko syksyllä konferenssireissullani voisin poiketa yhdeksi yöksi jälleen Bathiin. Yksikin ilta siellä olisi aikamoista herkkua, ja pääsisin täydentämään Austen-krääsäkokoelmaani.

Kankeahkon tekstinsä lomassa Connelly paljastaa myös jotain itsestään kirjoittaessaan päähenkilöt kuvailemaan suhdettaan Austeniin. Tai ainakin uskon, että useimmat Austen-lukijat ajattelevat juuri näin, kuten kirjan Sarah:

Joskus on aivan eksyksissä kun ei tiedä, mitä luettavaa valitsisi, mutta Jane Austenin taika piileekin juuri siinä, että nuo kuusi kirjaa voi lukea kuinka monta kertaa tahansa ja aina niistä löytää jotain uutta ja nautinnollista. Nuorena niitä lukee ennen kaikkea rakkaustarinoina – jännittää, saavatko rakastavaiset toisensa vai eivät. Myöhemmin kirjoissa alkaa nähdä muutakin kiehtovaa, kuten niiden huumorin ja ihmissuhteiden monimutkaiset vivahteet. Ne muodostavat oman pikku maailmansa, enkä voi sanoin kuvailla iloa, jota siihen pakeneminen tuottaa.

Etsin sinua, Mr. Darcy on romanttista komediaa, joka ei jätä syvää muistijälkeä, mutta jonka parissa viihtyy hyvin näin esimerkiksi juhannuksena.