Viime talven aikana kirjahamstraukseeni hiipi uusi ulottuvuus: keittokirjat. Onhan niitä jokunen hyllyssä ollut tähänkin asti, mutta jostain minuun on kasvanut kiinnostus monipuolistaa kokkaamista ja tehdä ruokaa muutenkin kuin vain arkisesti sormituntumalla. Siis että kokeilisi uusia juttuja enemmän ja tekisi joskus ruokaa ihan ohjeen mukaan, ei vain vanhasta tottumuksesta.

Tänä vuonna olen ostanut kaksi keittokirjaa: Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa sekä Olga Temosen Emäntänä Olga. Ensinmainittua kehuivat ruoanlaittoa (ja keittokirjoja) harrastavat ystäväni, ja jälkimmäistä ihailin ensin kirjakaupassa jonkin aikaa, ennenkuin ostin. Itse asiassa Emäntänä Olgan ostaminen taisi muodostaa jo pientä tapaa tai perinnettä: pari vuotta sitten ostin kirjan ja ruusun päivän kunniaksi Hellapoliisin ruokavuosi-keittokirjan, ja tänäkin vuonna kirjan ja ruusun päivän ostokseni oli keittokirja. Ehkä tätä voisi jatkaa edelleen – yksi keittokirja vuodessa ei lienee kohtuutonta?

1-WP_20140512_009

 

Tavoitteeni ei ole hankkia mitään joka kodin peruskeittokirjaa, josta löytyy resepti joka tilanteeseen. Sen jälkeenhän ei tarvittaisi enää mitään muuta, ja koko keittokirjankokoelmasta menisi pointti! Molemmat yllä kuvatut keittokirjat ovat kauniita kirjoja, joiden kuvat hellivät silmiä ja innostavat ruoanlaittoon. Safkaa sisältää perusruokaohjeita, Emäntänä Olga taas tavallista kasvisruokaa erityisesti lapsiperheitä ajatellen – ja minun mausteisiin tottumattomalle suulleni sopivaa siis myös.

Keittokirjojen selailu kirjakaupassa on aikamoinen nautinto. Olen pohjustanut kirjakauppareissuja muun muassa Leena Lumen ruokakirjapostauksilla. Houkuttelevalta vaikuttaa esimerkiksi Runsaat salaatit -keittokirja, mutta toistaiseksi olen vielä jättänyt sen kauppaan. Yleensä yritän katsoa, että nopeallakin selaamisella löytyy enemmän kuin yksi tai kaksi houkuttelevaa ohjetta. Lisäksi en ole erityisen ”fine dining” -tyyppinen kokki vaan enemmänkin monipuolisen arkiruoan kannattaja, joten liian fiinit keittokirjat jäävät ostamatta.

Safkaa-kirjasta olen tehnyt toistaiseksi lindströminpihvejä, ja tarkoitus olisi kokeilla muun muassa Gullichsenien pinaattilettujen ohjetta. Emäntänä Olga inspiroi heti nuudelikeitollaan. Olgan innoittamana aion kokeilla piakkoin myös esimerkiksi soijapullia sekä punajuuripastaa.

Siskolle ja minulle on vuosien ajan tullut puoliksi Maku-lehti. Nyt katkaisimme tilauksen, mutta kesän alussa koko lehtikokoelma muuttaa minun luokseni. Aion järjestää lehdille hyvän tilan kirjahyllyssä, sillä jotakuinkin yhtä kivaa kuin keittokirjojen selailu on laadukkaan ruokalehden lueskelu.

Mainokset