Suunnittelin tekeväni postauksen joulukuussa luetuista ja ehkä samalla hieman pohtia omaa kirjavuottani 2013, mutta törmäsin hieman motivaatiota vähentävään esteeseen: siivousinnossani 0len heittänyt roskiin viime vuoden kalenterin, joka siis on ainoa paikka, jonne olen merkinnyt joulukuussa luetut kirjat. Argh. Nyt sitten haravoin muistiani… Muistan puolivälissä kuuta ajatelleeni, että tästä tulee varsin hyvä lukukuukausi, mutta en saa listaan Tiina-sarjan rippeiden lisäksi kuin neljä kirjaa:

Ja siis neljä viimeistä osaa Tiina-haasteesta:

  • Anni Polva: Älä itke, Tiina
  • Anni Polva: Tiina ja vieras poika
  • Anni Polva: Tiina vauhdissa
  • Anni Polva: Taitaa olla rakkautta, Tiina

Jouluna en lukenut mitään muuta kuin Anne Tylerin Jää hyvästi, mutta luulisin lukeneeni sitä ennen jotain… Pää lyö tyhjää. Täydennän tähän, jos jonain päivänä muistan.

Koko kirjavuotta jos katsoo, niin kokonaisuus vaikuttaa ihan hyvältä. Luin yhteensä 117 kirjaa, joista osa tietokirjoja, osa sarjakuvia, osa romaaneja ja osa englanniksi. Kun selailen viime vuoden kirjaseikkailuja, vahvimpina tuntuvat mieleen jääneen hiljattain uusintaluettu Rosa Liksomin Hytti nro 6, John Irvingin Viimeinen yö Twisted Riverillä (ainahan Irvingit tekevät vaikutuksen), Ulla-Lena Lundbergin Jää ja Heidi Köngäksen Dora, Dora. Viihdyin erinomaisen hyvin myös esimerkiksi Minna Lindbergin kirjan Kuolema Ehtoolehdossa kanssa. Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat taas on herättänyt ystäväpiirissäni eniten keskusteluja: osa lukijoista on pitänyt kirjaa tylsänä ja sekavana, mutta osa – kuten minä – varsin hyvänä kirjana, vaikka ei tokikaan Oksasen parhaana.

Listaa katsoessa huomaa, että taidan pitää melko paljon kotimaisesta kirjallisuudesta.

Ensi vuonna haluaisin lukea tätä vuotta enemmän vanhoja klassikoita, enemmän fantasiaa ja säännöllisemmin sarjakuvia.

Tulkoon ensi vuodesta(kin) hyvä kirjavuosi!