Viime viikolla juhlittiin jälleen yhden haaveen täyttymistä, hyvän yhteistyön hedelmiä. Yhdessä historioitsija Keijo Rantasen kanssa toimittamani tietokirja Onnen aika? Valoja ja varjoja 1950-luvulla (Atena kustannus) julkistettiin samaan aikaan kun Työväenmuseo Werstaalla avattiin 1950-luvusta kertova näyttely Maat, metsät, tehtaat

Pressitilaisuus on vakava asia. Minä ja Keijo esittelemässä kirjaa, takavasemmalla kustannustoimittajamme Atenasta. Kuva: Iina Wahlström.

Pressitilaisuus on vakava asia. Minä ja Keijo esittelemässä kirjaa, takavasemmalla kustannustoimittajamme Atenasta. Kuva: Iina Wahlström.

Kirja ja näyttely ovat syntyneet rinta rinnan1950-luvun tutkimuksen epävirallisen verkostomme tuotteina, ja kumpaakin on rahoittanut Koneen säätiö, kirjaamme lisäksi Palkansaajasäätiö.

Sekä näyttelyn että kirjan idea on siinä, että viisikymmentäluku nähdään mielestämme liian usein yksiulotteisena, kultaisena ja onnellisena vuosikymmenenä raskaiden sotien ja 1960-luvun rakennemuutoksen välissä. Purkkapallonostalgian yhteydessä puhutaan Helsingin olympialaisista, Armi Kuuselasta ja kahvin säännöstelyn loppumisesta, jolloin vuosikymmenen varjoisat puolet jäävät sivuun. Tavoitteena on osoittaa, että kuten muutkin ajat, myös 1950-lukuun kuuluu sekä valoja että varjoja, sekä onnea että vaikeuksia. Elintason kohoamisesta huolimatta 1950-lukuun kuului taloudellista ahdinkoa, niin aatteiden kuin elämisenkin ahtautta, eikä sodan varjo vielä ollut väistynyt. Kuten kirjan johdannossa totean:

Valot ja varjot elävät rinnakkain ja tarvitsevat toisiaan. Kun muistetaan molemmat, muodostuu elämänmakuinen, värikäs ja rehellinen kuva menneisyydestä.

Onnen aika? on toteutunut haave. Kun kahden ystäväni kanssa aloimme vuonna 2008 pohtia, että 1950-luvun nostalgiaa pitäisi purkaa ja samalla koota yhteen samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä, oli alusta asti tavoitteena tehdä sekä museonäyttely että tietokirja. Kun viime viikon torstaina juhlimme näyttelyn avajaisia, joissa uunituore kirja oli näkyvästi esillä, oli olo kyllä huikea. Onnen aika? jos jokin osoittaa, että haaveisiin kannattaa uskoa – tai ainakin olla varovainen niiden kanssa, sillä ne saattavat hyvin toteutuakin.

Onnen aika? sisältää runsaasti ennen julkaisemattomia kuvia yhteistyömuseoidemme kokoelmista, siis Työväenmuseo Werstaalta, Suomen maatalousmuseo Sarasta ja Metsämuseo Lustosta. Museonäyttely aloitti nyt siis Werstaalta ja jatkaa sitten matkaansa Sarkaan Loimaalle ja Lustoon Punkaharjulle – suosittelen!

Mainokset