Olen kuluneena talvena katsellut kirpputorien astiahyllyjä tavallista tarkempaan siltä varalta, että löytäisin käyttööni sopivan padan. Haluaisin tehdä pataruokia, ja tietysti vimma on suurimmillaan talvella, sillä höyryävä, pehmeäksi haudutettu pata on mitä sopivinta ruokaa pakkasella. Muutama viikko sitten ystäväni kysyi, sattuisinko tarvitsemaan rautapataa, heillä kun olisi erään sukulaisen jäljiltä jäänyt ylimääräinen. Rautapata! Täydellisen hyvässä kunnossa!

Ei pata vuodenaikaa katso, sillä keväästä huolimatta sain ilon tänään tehdä elämäni ensimmäisen uunissa haudutetun pataruoan omalla padallani. Virittäytyäkseni oikeaan tunnelmaan katsoin elokuvan Julie&Julia, joka kertoo rakkaudesta ruoanlaittoon sekä Julia Childin keittokirjan Ranskalaisen keittiön salaisuudet valmistumisesta. Elokuvasta on jäänyt mieleeni erityisesti aidon burgundinpadan valmistus.

Julie&Julia on suosikkiruokaelokuvani. Tosin täytyy sanoa, etten juuri nyt muista muita ruokaelokuvia… Vinkkejä otetaan vastaan! Julie&Julia on jokatapauksessa hyväntuulinen ja kaunis, Meryl Streep on tuttuun tapaan loistava, ja lisäksi sodanjälkeinen aika, jonne se sijoittuu, on monin tavoin sydäntäni lähellä.

Tänään en vielä ylttänyt burgundinpataan asti, vaan aloitin helpommalla punajuuri-lihapadalla. Tätä kirjoittaessani pata on sinihomejuustoviimeistelyä vaille valmis, odotan vain lisäkeperunoiden kypsymistä. Ne ovat myöhässä, sillä nukahdin sohvalle päikkäreille – ensimmäistä kertaa sitten pääsiäisen. Tuoksu kotona on hurmaava.

Kun jonain päivänä teen burgundinpataa, haluan tehdä sen Julia Childin reseptiä mukaillen, kuten esimerkiksi Konnan koukut ja kokkaukset -blogissa on tehty. Erityisherkku sopii päivällisvieraille tarjottavaksi – vaikkapa heille, joilta sain padan.

Vinkki museopedaihmisille ja tietysti muillekin: Smithsonian museon sivuilla pääsee tutustumaan Julia Childin keittiöön.

Mainokset