Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkisto kerää suomalaisten ruokapäiväkirjoja perjantailta 12.4.2013. Ruokapäivän kuvaukset tallennetaan arkistoon tutkimuskäyttöön. SKS:n sivuilta löytyy lisätietoja keruusta ja apukysymyksiä sekä ohjeet aineiston lähettämiseen.

Minulla on ollut niin kiva ruokapäivä, että haluan ehdottomasti osallistua. Aikaa tekstin lähettämiseen on 6.5. asti, joten ehdin vielä hioa juttua jos siltä tuntuu. Tällainen ruokapäivä minulla kuitenkin oli:

Aamupala oli varsin runsas ja söin sen hitaasti ja nautiskellen yhdeksän ja kymmenen välillä. Erityiseen aamupalaan oli syynä se, että luokseni oli saapunut pohjoisen yöbussilla ystäväni, joka oli menossa pääsykokeisiin. Hyvä aamiainen on mitä erinomaisin keino viettää aikaa hyvän ihmisen kanssa sekä myös tsempata kokeeseen, kun muutakaan en osannut hänen avukseen tehdä.

Aamiaisen valmistelut aloitin lataamalla leipäkoneen yhden maissa yöllä, kun odotin vieraani saapumista. Aamulla hiippailin kotonani varoen herättämästä kyläilijää, mutta aloitin aamiaisen valmistelut hänen herättyään. Ensimmäisenä laitoin kananmunia kiehumaan. Koska olen jo oppinut, että erityisesti silloin kun leipäkoneleivän toivoisi onnistuvan hyvin, se ei yleensä onnistu, joten olin varannut myös purkkicroissanteja, jotka laitoin paistumaan uuniin. Latasin kahvinkeittimien valmiiksi ja asettelin voileipätarpeet lautasille: salaatinlehtiä, kurkkua, juustoa ja kinkkua. Katoin pöytään astiat, pilkoin omenan ja appelsiinin valmiiksi ja nostin jääkaapista pöytään levitteet ja maustamattoman jugurtin, jonka viereen nostin myslin. Jälkiruoaksi oli suklaavanukkaat.

Niinhän siinä kävi, että jugurtti jäi syömättä. Söin kaksi croissantia täytteillä, yhden kananmunan, lasillisen puolukkamehua ja kupin teetä. Lisäksi hedelmiä sekä jälkiruoaksi suklaavanukas. Ja tietenkin: aamupalaan kuuluvat aina rauta- ja d-vitamiinitabletit.

Runsaan aamiaisen vuoksi jätin lounaan väliin ja täytin sen sijaan kaksi croissantia mukaan töihin evääksi. Puoli kahden maissa kävin palaverikahvilla työkaverini kanssa ja ostin teemukini seuraksi Musicalta ihanan mokkapalan. Kolmelta menin sitten varsinaiselle iltapäiväkahville ja söin appelsiinin sekä eväänä olleet täytetyt croissantit sekä mukillisen teetä. Toisen teemukillisen otin vielä koneen ääreen työhuoneeseen.

Näillä eväillä jaksoin noin puoli seitsemään asti, jolloin söin vielä banaanin ennen kotiin lähtöä. Töissä meni paljon pidempään kuin oli tarkoitus: urakkana ollut homma valmistuikin hitaammin kuin luulin. Kotona sain kahdeksan maissa porkkana-omenakeiton kiehumaan, ja pian soseutan sen ja syön selvästi tavallista myöhäisemmän päivällisen. Iltapalaa ei tänään taida tarvita.

Hyviä ruokia, vaikkakin vähän epätavallisessa ruokarytmissä!

Mainokset