Lähikaupan myslihylly on pullollaan toinen toistaan herkullisempia sekoituksia. Myös luomuna ja lähituotteena löytyy herkkumyslejä. Verkosta taas löytää toinen toistaan kivempia ohjeita myslin tekemiseksi itse. Nam nam, sanon minä, mutta yksinkertaistan asiaa edelleen. Varmaankin monipuolisemmalla ohjeella syntyy monipuolisempaa mysliä, mutta olen kyllä tykännyt yksinkertaisuudesta tässä kohdin. Äiti teki mysliä kotona, ja oma mallini on sieltä, ihan ilman reseptiä.

Myslin tekemisessä paras vaihe on suunnittelu. On kivaa mennä valoisaan Punnitse & Säästä -myymälään ja miettiä, millaisen yhdistelmän tällä kertaa sekoittaisi myslihöysteitä. Viimeksi ostin kuivattua metsämarjasekoitusta ja lisäksi karpaloita. Joku päivä teen vielä hedelmämysliä tai vaikka mitä – siinä liikkeessä riittää mahdollisuuksia.

Tänään tein kuitenkin myslin kotoa löytyvistä aineista: ystävän lahjaksi antamista kuivatuista karpaloista ja luomurusinoista. Levitin uunipannulle leivinpaperin päälle kaura- ja ruishiutaleita. Lisäsin niiden pintaan hunajaa pari teelusikallista. Hunajan lisäys oli vähän hankalampaa, koska tämänhetkinen hunajapurkkini ei ole juoksevaa laatua. Siihen sitä kuitenkin sain venytettyä, ja sitten viljat uuniin.

Mysli paahtuu melko nopeaan – ehdin tiskata vain pari kattilaa, kun paahtunut vilja alkoikin jo tuoksua. Sekoitin hiutaleita välillä, jolloin myös jo ihanasti pehmennyt hunajakin sekoittui tasaisemmin.

Parin lisäminuutin jälkeen otin myslin uunista. Loppu on silkkaa iloa: kuivattujen marjojen levitys hiutaleiden joukkoon. Luomurusinat olivat kuivahtaneita, mutta myslin joukossa se ei haittaa – siellähän pehmenevät. Mitä enemmän myslissä on rusinoita, sen parempi! Tämän testasimme siskon kanssa jo lapsena, kun napsimme rusinat valmismysleistä. Sen takia äiti varmaan alkoikin tehdä mysliä itse…

Kahden viljan karpalo-rusinamysli valmistui alle vartissa. Pelkästään tätä varten ei kannata uunia lämmittää, vaan mysli sopii hyvin muun ruoanlaiton ohessa tehtäväksi. Myslin kruunaa tietysti jokin kaunis ja kiva säilytysastia.

Tänään olen ajatellut hyvyyden yksinkertaisuutta myös katsomalla ”videon joka muuttaa elämäsi”. Hyvää ystävänpäivää kaikille – pienillä teoilla, yksinkertaisilla asioilla höystettynä!

Mainokset