Pehmeät sosekeitot kuuluvat syksyyn. Juurekset ovat parhaimmillaan ja pimenevät, kylmät illat houkuttelevat maistelemaan pyöreitä, samettisia makuja. Keitto lämmittää kehoa sisältäpäin ja tuo pehmeydellään jotain suloista ja lempeää näihin päiviin, joissa kylmää ja kovaa on jo ihan riittämiin.

Viikko sitten tein tanhuvierailleni Maku-lehden syksyistä sosekeittoa. Siinä maistui lanttu ja kivasti myös omena, jota en ollut aiemmin sosekeitossa kokeillut. Eilisille ystävävieraille tein valkosipulikeittoa. Sen reseptin olen saanut vuosia sitten toisen kummityttöni äidiltä. Keitto sisältää kaksi sipulia, neljä kynttä valkosipulia, neljä perunaa ja pari desiä kermaa. Mausteena toimivat kasvisliemen (7-8 dl) lisäksi paprikajauhe ja timjami. Maku on pehmeä, eikä valkosipuli nouse liian vahvasti esiin. Minähän en tunnetusti voi syödä kovin vahvoja valkosipuliruokia, joten tykkään tämän keiton miedosta samettisuudesta. Valkosipulin määräähän voi lisätä oman maun mukaan. Huomenna aion kokeilla viimeisimmästä Yhteishyvän Ruoka-liitteestä löytämääni houkuttelevaa punajuurikeittoa ja fetajuustokermaa. Siitä annoksesta riittäneekin sitten vielä alkuviikon ilta-aterioille.

Sosekeiton kanssa maistuvat ihanasti leipägrillissä kypsennetyt toastit. Mozzarellaa, paprikaa, tomaattia, herkkusieniä, luomumetukkaa, kermajuustoa – näistä aineksista eri tavoin yhdistellen olen tehnyt keittojen kylkeen ihanan rapeita, lämpimiä leipiä.

Pehmeät keitot ovat lohturuokaa. Ne hellivät ihmistä ihan sellaisenaan; eivät vaadi mitään, mutta tuottavat hyvää, lämmintä oloa. Hyvän sosekeiton syöminen osoittaa, miten yksinkertainenkin on kaunista, ja miten turhaan asioista tehdään usein monimutkaisia. Tällä hetkellä aika monella ystävälläni on elämässään vaikeuksia. Eri puolilla tätä ihanaa isänmaata on minulle rakkaita ihmisiä, joilla on eri syistä paha olla ja perheitä,  joissa eletään vaikeita aikoja. Oman melko tasaisen, mutta onnellisen syksyni keskeltä omistan tämän postauksen kaikille heille. Onneksi on keitto, ja ystävyys, ja kaikki järjestyy vielä. Voimia syksyynne!

Mainokset