Samuel Pepysin kirjahylly

Nousin ja menin huoneeseeni, missä vietin koko aamun laatimassa luetteloa kirjoistani, mikä tuotti minulle melkoisesti työtä mutta myös suurta nautintoa, koska huoneeni ja kirjani ovat nyt hyvin hyvässä kunnossa ja järjestyksessä ja huoneeni on pesty ja puhdistettu, missä tilassa se ei ole ollut muutamaan menneeseen kuukauteen, niin paljon työtä ja huolta minulla on ollut.

Näin kirjoitti päiväkirjaansa merenkulkuhallituksen virkamies Samuel Pepys 16. helmikuuta vuonna 1667. Samuel Pepysin päiväkirja (The Diary of Samuel Pepys), joka on suomennettu vain osittain, kuului ilman muuta Lontoo-aiheiseen lukuhaasteeseeni. Pepys piti päiväkirjaa kymmenen vuoden ajan, kirjoitti sitä pikakirjoituksella eikä kertonut siitä edes vaimolleen. Ehkä juuri siksi päiväkirja on avoin ja värikäs. Avoimuutensa ja pitkän yhtäjaksoisen kestonsa vuoksi Pepysin päiväkirja on kuuluisa 1600-luvun Lontoon kuvaus. Kovin montaa vastaavaa päiväkirjaa menneisyydestä ei ole jäljellä, joten Pepysin päiväkirja on myös ainutlaatuinen hyppy historiaan. Välillä minunkin piti muistuttaa itseäni, etten ole lukemassa romaania, vaan ihan oikeaa tarinaa ihan oikeista ihmisistä. Tämä Pepys on todella tehnyt tämän kaiken, hänen vaimonsa on elänyt ja hengittänyt hänen vierellään, eikä kaikki olekaan puff! vain kuvitelmaa.

Pepys juoruilee kuninkaan ja hovin väen rakkausseikkailuista välillä niitä kauhistellen samalla kun itse käpälöi jokaista mahdollista vastaantulevaa kauniinpuoleista naista. Loppupuolella päiväkirjan kuvaamaa ajanjaksoa Pepysin vaimo lopulta huomaa tilanteen ja yrittää laittaa miehensä ruotuun, tämä on kun aikamoinen naistennaurattaja. Päiväkirjassa kuvataan myös ruttoepidemiaa, suurta tulipaloa Lontoossa sekä Englannin ja Hollannin välistä sotaa. Päiväkirja vilahtelee nimiä ja paikkoja, mutta koska luin kirjaa hitaasti aamulukemisena monen kuukauden ajan, tipahdin erityisesti henkilöissä kärryiltä moneen kertaan. Välillä se oli varsin tylsää luettavaa, mutta loppupuolella aloin vähitellen nauttia sen rytmistä. Kannattaa tutustua Pepysiin myös päiväkirjasta kertovilla nettisivuilla.

Yllä oleva lainaus sopii tähän viikkooni, sillä minäkin olen järjestänyt kirjani uudelleen. Taannoin täälläkin esittelemäni kirjahyllyhaave ratkesi kuten asioilla on tapana ratketa – helposti ja kivuttomasti. Kaverini kyseli facebookissa, kuka ostaisi häneltä lundiat, ja minä ehdin ekana huutokilpaan. Nyt on sitten yksi haave täytetty: minulla on kokonainen seinä laidasta laitaan peitetty kirjahyllyillä. Sain niin paljon uutta hyllytilaa, että toistaiseksi kaikki ei ole täynnä. Kunhan sitten jonain päivänä tuon työhuoneelta kirjat kotiin, tilanne muuttuu, mutta siihen asti nautiskelen ihanan väljästä kirjahyllystä.

Uuden hyllyn myötä koko olohuone piti järjestää uudelleen. Se on nyt ahtaampi, mutta seinästä seinään ylttävän kirjahyllyn katseleminen lohduttaa. Samalla kävi selväksi, että uusi sohva on myös pian hankintalistalla. Nykyinen on tähän tilaan sekä liian suuri että epäsopiva. Tiedän jo, millaisen sohva haluan, mutta ihan vielä ei ole sen aika – täytyy säästää rahaa ensin. Huonekalujen siirryttyä myös taulut pitää ripustaa uudelleen. Samalla saanen seinälle myös ryijyn, jonka ostin jokin aika sitten kirpputorilta.

Vielä Lontoo-lukuhaasteestani, jonka siis olen tehnyt itselleni tulevaa lomaa silmälläpitäen. Haaste on edennyt varsin huonosti. Olen lukenut Samuel Pepysin päiväkirjan lisäksi haasteeseen sopivasti vain Woolfin Mrs Dallowayn sekä Lessingin Muutoksen ajan, joka ei oikeastaan kerro Lontoosta mitään. Minun täytynee laittaa itselleni kirjastokielto vähäksi aikaa, sillä nytkin lainassa on pitkä rivi kirjoja, joilla ei ole mitään tekemistä Lontoon kanssa… Loma tuntuu niin kaukaiselta, että haastekin on unohtunut, mutta hei, siihen on alle kaksi kuukautta enää!

Yksi kommentti artikkeliin ”Samuel Pepysin kirjahylly

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.