Lily-sivuston toimitus on koonnut bloggaajiensa parhaat kesävinkit eri kaupungeista. Jyväskylää edusti Lainahöyhenissä -blogin pitäjä Piret. Hänen listallaan parhaista kesäpaikoista Jyväskylässä olivat ravintola Figaro (myös uusi Winebistro), coctailbaari Shaker, satama ja uudistetut laiturit, Lutakko tai Kirkkopuisto piknikpaikkana sekä Viitaniemi yöllisen naku-uinnin poukamana.

Hyviä juttuja kaikki, olen samaa mieltä ehdottomasti! Suosikkini Piretin listalta on satama. Silti harmitti, sillä tämä lista ei eroa mitenkään muiden kesäkaupunkien listoista. Oliko bloggaajia ohjeistettu kertomaan paras ravintola, baari ja jädensyöntipaikka? Yhtään kulttuurikohdetta tai jotain tekemisen paikkaa (joka ei vie samalla lompakkoa tyhjäksi) listalla ei myöskään ole. Tuli kova tarve tehdä jatkolista. En siis halua kumota Piretin luetteloa vaan lisätä pari muutakin juttua, joista erityisesti nautin kesäisessä Jyväskylässä.

 • Viherlandian puutarhakeskus on rentouttava, mielelle tyyneyttä antava paikka kesät talvet. Kesäisin vierailun voi tehdä kivasti Rantaraittia pitkin pyöräillen, ja ohjelmaan kuuluu ehdottomasti jäätelöllä käynti. Eivät ne annokset erilaisia ole kuin muualla, mutta jäätelö & Viherlandia vain kuuluvat minun maailmassani yhteen.
 • Uimarannat. Jyväskylän kaupunki ylläpitää 53 uimarantaa. Tuomiojärven ranta on se coolein ja isoin ja aurinkoisin, mutta Viitaniemessä on paremmin piknik-nurmea. Mattilanniemen ranta näkyy työhuoneeni ikkunasta. Ja niin edelleen. Järvi-Suomessa ollaan.
 • Viime kesänä opin, että tuttuunkin kaupunkiin saa uutta perspektiiviä osallistumalla opastetulle kävelykierrokselle. Pasi Ilmari Jääskeläisen romaaniin Harjukaupungin salakäytävät perustuville kierroksille kannattaa ehdottomasti mennä, mutta jos romaani ei kiinnosta, myös muunlaisia kierroksia on tarjolla.
 • Kävelykatu on täydellisen kiva paikka kesäpäivänä. On katusoittajia, toisinaan kojujakin, lapsia ja teinejä, vanhuksia ja työikäisiä. Kaikki mahtuvat samalle kadulle, oli päällä sitten tuuli- tai jakkupuku. Kadun varteen mahtuu määrättömästi erilaisia kauppoja, jos on ostamisen tarpeita, mutta myös kahviloita ja ravintoloita on joukossa – ja tietenkin kävelykadun varrella on ainakin kolme jäätelökioskia. Kesäisin kävelytilaa on vähemmän, kun alakaupungin ravintolat avaavat terassinsa. Old Bricks Inn tai Hemingways tai Poppari – monesta muusta kivasta puhumattakaan!
 • Lomapäivän voi viettää myös sisävesiristeilyllä. Lyhimmät käyvät Vaajakoskella, mutta satamasta pääsee aina Lahteen asti.
 • Kuten kaikki jyväskyläläiset ja etenkin Harjukaupunkinsa lukeneet tietävät, Vesilinnan terassi on kesäisin paras paikka treffeille. Aiemmin pidin sitä parhaana jäätelöpaikkana, mutta viime kesänä jäätelövalikoima oli suuri pettymys. Ehkä tänä kesänä paremmin?
 • Jyväskylä on mitä liikunnallisin kaupunki. Pyöräile järviä ympäri tai treenaa Rantaraitilla vaikkapa syyskuun alussa juostavaa Finlandia-marathonia varten. Jyväskylä on myös Suomen parkour-keskus, ja lajin harrastajia on paljon. Kaupunki avasi maan ensimmäisen kaikille avoimen parkour-alueen Kangaslammelle.
 • Penkkiurheiluakin, totta kai! JJK pelaa Harjulla, Kiri ja Kirittäret Hippoksen pesäpallostadionilla, aivan kotini lähistöllä.
 • Jyväskylässä on paljon harrastajateattereja, ja kesäisin tietysti puhkeavat kukkaan erilaiset kesäteatterit. Niitä on täällä niin paljon, etten voi luetella kaikkia. Omaan kesäteatteriohjelmaani kuuluvat ainakin Ad Astran Vaahteramäen Eemeli Mäki-Matin perhepuistossa, Viulunsoittaja katolla Survo-Korpelan Latoteatterissa ja Tanssiteatteri Krampin Romeo ja Julia Ainolassa. Kahdessa näistä on mukana tuttuja, siitä valinnat.
 • Naissaari Vaajakoskella on ihana paikka. Sinne voi pyöräillä piknikille (Viherlandia on muuten matkan varrella) tai käydä kivassa kahvilassa paikan päällä. Lähellä on myös Pandan tehtaanmyymälä.
 • Viikonloppuisin kannattaa olla aamuvirkku ja suunnata Sepänaukiolle. Kauniilla säällä kirpputorilla on paljon myyjiä ja vielä enemmän ostajia. Ehdottomasti suosikkikirpputorini!
 • Kuten kaikkialla muuallakin Suomessa, myös Jyväskylään saapuu tietenkin sirkus! Sirkus Finlandia on täällä heinäkuussa ja on tuttuun tapaan yksi kesäni kohokohdista.
 • Samaan aikaan sirkuksen kanssa käynnistyy myös kaupungin ihanin kesäfestivaali, Jyväskylän Kesä. Minulla on liput neljään Kesän tapahtumaan, kun innostuin vähän tarjouslaarin äärellä.
 • Ja tietenkin museot! Suomen käsityön museossa tai sen myymälässä voi aina poiketa, ja Taidemuseon Holvissa on tänä kesänä grafiikkaa. Jyväskylään ensi kertaa saapuvan kannattaa tietenkin käydä kaupungin keskeisessä paikassa, Alvar Aalto -museossa. Sinne myös veisin vieraani lounaalle.
 • Jos olisi auto tai vene, kävisin useammin myös Korpilahdella, joka on nykyään osa Jyväskylää. Satama on kiva, ravintola Satamakapteenissa kiva omistaja ja maisema laiturilta Päijänteelle kuin suoraan postikortista.

Sekosin jo laskuissa, mutta ehkä tästä nyt tuli esiin se, että tämä on minun kaupunkini. Vaikka huokailen esimerkiksi Punkaharjun ihanuuden perään, en silti vaihtaisi tätä mihinkään… ainakaan melkein. Henkilökohtaisesti nimittäin pidän Jyväskylässä juuri tällä hetkellä vielä yhdestä muustakin asiasta: siitä että täältä on lyhyt matka maalle.

Keski-Suomesta löytyy sitten pilvin pimein näkemisen ja kokemisen arvoista, jos lähdetään kaupungista pois. Alan kuitenkin jo kuulostaa matkailuoppaalta, joten huh, nyt suljen suuni ja alan katsoa jalkapalloa.

Mainokset