Ompeluseura kokoontui tällä kertaa askartelun äärelle. Yksi meistä opasti toisia kutistemuovin saloihin. Joku tunnisti materiaalin lapsuudestaan, mutta minulle ainakin väline oli ihan uusi ja vaikka sen käyttö oli sinänsä yksinkertaista, oli silti hyvä että aluksi oli joku neuvomassa.

Kutistemuovi – tai kutitusmuovi kuten sitä myös illassamme nimitettiin – on siis kartongin paksuista mustaa, valkoista, huurteisen valkeaa tai kirkasta muovia, jota voi ostaa askartelukaupasta A4-kokoisina arkkeina (hinta noin 2 euroa/arkki). Lisäksi tarvittiin vedenkestävää mustetta, sakset, rei’itin ja halutessa värikyniä. Permanenttitussista olisi ollut iloa, mutta meillä ei ollut sellaista tällä kertaa.

Ensiksi leimasimme ja piirsimme muoviin haluamiamme kuvioita. Piti muistaa tehdä tarpeeksi suuria.

Sitten kuviot leikattiin huolella ja mikäli tarkoitus oli saada ne roikkumaan jostain, tehtiin sopivaan kohtaan reikä. Sitten tuotokset aseteltiin leivinpaperille ja työnnettiin uuniin.

Uunissa ne käpristyivät ja kiemurtelivat kolmen minuutin paiston aikana vaikka miten jännästi!

Käpristelyt tasoittuivat kuitenkin ja uunista otettiin esiin yli puoleen alkuperäisestä koostaan tiivistyneitä kuvioita.

Valkoinen muovi oli hankalaa, sillä se tahriintui todella helposti, eivätkä tahrat katoa kutistettaessa. Mustaan muoviin tarvittaisiin valkeaa mustetta, mutta tänään leikimme vain mustalla musteella. Tein kolme lintua huurrettuun muoviin, kaksi kukkaa ja kaksi prinsessaa valkoiselle. Kotiin päästyäni tuunasin valkoisia koruja helmillä, sillä niissä näkyi muuten juurikin niitä jostain ilmaantuneita rumia läikkiä.

Linnuista tulee korvakorut ja kaulakoru, kunhan hommaan lisää lukkoja. Liitän niihin tummanvioletin helmen. Prinsessakorviksista tuli melko, köh, vaaleanpunaiset – lähes liian hempeät jopa minun makuuni – mutta mustien lintujen vastapainoksi on ihan kiva tehdä myös jotain söpöä, nättiä ja positiivista. Kukkarintaneuloista tummanvihreillä helmillä tuunattu ei oikein onnistunut, mutta kirkas toimii paremmin livenä kuin tuossa kuvassa.

Kutistemuovi on hauska väline! Kovin monipuolinen se ei ole, sillä tuotokset alkavat ennen pitkää toistaa itseään, paitsi jos tekijällä on monipuolinen suurten leimasinkuvioiden arsenaali tai sitten hyvä piirtokäsi, niin että voi tehdä kuviot itse. Mutta korujen, rintaneulojen, avaimenperien ja jääkaappimagneettien kaltaisten juttujen askarteluun se on kiva väline, jota voisin hyvinkin kokeilla toistekin.

Mainokset