Leivät eivät ole erikoisalaani keittiötöissä. Leivoin yleensä vain sämpylöitä, sillä ne onnistuvat ookoosti melkein aina jos vain jaksan edes muutaman minuutin vaivata taikinaan, ja niitä voi varioida vaikka kuinka paljon sen mukaan, mitä aineita kaapista löytyy.

Vappuaaton illalliselle innostuin kuitenkin kokeilemaan Valion keittokirjasta tomaattisen juhlakranssin nimellä kulkevaa reseptiä. Periaatteessa kyse oli tavallisesta vehnätaikinasta, johon sekoitettiin aurinkokuivattua tomaattia ja tuoretta basilikaa. Pinnalla koristeena on auringonkukansiemeniä. Vitsi oli siinä, että taikina leivottiin kranssiksi, jolloin siitä tuli kaunis ja – nimensä mukaisesti – varsin juhlava.

Kranssi onnistui yli odotusten, ja kiskoin vieraat ovelta ensimmäiseksi keittiöön ihailemaan leivinliinan alla jäähtymässä lepäilevää kranssia, niin riemuissani olin. Kokonaisena kranssi oli aivan liian suuri mahtuakseen pöytäämme, ja kaksi kolmannesta siitä päätyi pakasteeseen. Taikinassa tuoksui minusta hiiva (hiivaa meni 50g/5 dl taikina) ja epäilen, että esimerkiksi siskoni ei olisi tykännyt maustakaan hiivaisuuden vuoksi, vaikka minun makunystyröissäni hiiva ei tuntunut tuoksua pidemmälle. Seuraavana päivänä leipää maistellut kummityttöni irvisteli tomaatinpaloille, mutta aikuiset tykkäsivät kyllä. Ehkä voisin laittaa vähän vähemmän hiivaa seuraavalla kerralla?

Jälkeenpäinkin juhlakranssi on maistunut hyvältä esimerkiksi iltakaakaon kanssa.

Mainokset