Huomenna se starttaa, etnologian alan isoin kotimainen konferenssi, VII Kansatieteen päivät. Isännöintivuoro on tällä kertaa Jyväskylässä, eli seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Kansatieteilijöiden yhdistys Ethnos ry sekä JY:n historian ja etnologian laitos.

Konferenssin teemana on tällä kertaa etnografia. Tutkimusmenetelmänä etnografia on niin monitieteinen ja suosittu tänä päivänä, että se on houkutellut paikalle suuremman joukon osallistujia kuin Kansatieteen päivillä tavallisesti on. Seminaarissa on 13 kiinnostavaa, etnografiaa eri puolilta valottavaa työryhmää. Lisäksi aiheeseen pureudutaan kolmessa keynote-luennossa sekä tallentamista käsittelevässä paneelikeskustelussa.

Keynote-luennoitsijat ovat etnografian ammattilaisia eri puolilta maailmaa. Uumajan yliopiston etnologian professori Billy Ehn on tunnettu nimi jo pitkältä ajalta etnografia ja etnologian kansainvälisessä tutkimuksessa. Tiina-Riitta Lappi omalta laitokseltamme on keskittynyt kaupunkietnografiaan. Päävieraamme, antropologian professori George Marcus Kalifornian yliopistosta taas on kehittänyt monipaikkaisen etnografian käsitteen ja nostanut aikanaan keskusteluun esimerkiksi tutkijan refleksiivisyyteen liittyviä kysymyksiä.

Kansatieteen päivien valmistelut ovat vieneet minulta ja koko työryhmältä paljon aikaa. Olen kyllä myös oppinut samalla valtavasti! Järjestelyt ovat sujuneet hyvin ajoittaisesta stressistä huolimatta. Nyt kuitenkin, aivan h-hetken aattona, kaikki on paremmin kuin hyvin. Tällä viikolla ei ole enää tarvinnut stressata, sillä huolella tehdyt valmistelut kantavat hedelmää – kaikki sujuu tässä vaiheessa niin kuin on suunniteltu ja omalla painollaan. Jotain kertonee se, että työryhmällä oli aikaa keskittyä viimeisessä palaverissaan pohtimaan niinkin suurta haastetta kuin jätkänkynttilöiden sytyttäminen… Kun ei meillä suurempia ongelmia ollut!

Työryhmämme onkin ollut parasta tässä hommassa. Erinomaisen pohjatyön teki sittemmin äitiyslomalle vetäytynyt kollega, ja hänen tilalleen työryhmän puheenjohtajan saappaisiin astunut ystäväni on tehnyt vakuuttavaa työtä ohjatessaan seminaarin valmisteluja. Työnjako on toiminut hyvin ja kaikki hommat ovat hoituneet. Koko ryhmä on laittanut parastaan ja nähnyt vaivaa. Ja samalla meillä on ollut myös varsin hauskaa! Olen viihtynyt tässä työryhmässä erittäin hyvin – terveisiä vaan ihanille kollegoille! Myös yhteistyö laitoksen ja Ethnoksen hallituksen kanssa on ollut helppoa ja sujuvaa.

Huomisaamusta alkaa kahden päivän tiivis puristus. Seminaarin järjestelyt ovat työryhmäläisten vastuulla, joten vaikka samalla saakin nauttia työn hedelmistä, niin koko ajan pitää myös olla skarppina ja tehtävää riittää. Odotan toisaalta myös kaikkien näiden etnografian asiantuntijoiden tapaamista. Joukossa on vanhoja tuttuja, mutta myös monia minulle uusia henkilöitä, joihin on kivaa tutustua muutenkin kuin sähköpostien välityksellä. Ja jos kaikki menee hyvin (ja miksei menisi), tulee olemaan nautinnollista nähdä kuinka ihmiset viihtyvät heille järjestämässämme seminaarissa.

Varmistaakseni huomisen ja ylihuomisen energiavaraston riittävyyden, lataudun tänä iltana valmistamalla jalkakylvyn ja katsomalla hieman Candlefordin postineidin ensimmäistä tuotantokautta… Ja hellin Papua varastoon, sillä pariin päivään en ehdi käydä kotona kun vähän nukkumassa.

Mainokset