Jos haluaisin vaikuttaa sekä kauniilta että älykkäältä, ottaisin julkiselle paikalle luettavakseni John Keatsin viimeisten kirjeiden kokoelman Yön kirkas tähti (2010). Ammoin kuolleen, romanttisen runoilijan kirjeet antaisivat luonnollisesti viksun vaikutelman, mutta kirja on myös kaunis kuin koru, tai kukka. Se on kaunis sekä sisällöltään että ulkoasultaan. Jos pitää paikkansa Yrjö Kokon lause Kun ajattelemme kauniita asioita, tulemme itsekin kauniiksi. (Pessi ja Illusia), niin ehkä myös ympäröidessämme itsemme kauniilla esineillä tai lukiessamme kauniita kirjoja muutamme itseämme hitusen kauniimmaksi. Ehkä?

Viime aikoina olen miettinyt hyvän kansikuvan salaisuutta ihan siksi, että yritämme kehitellä hyvää sellaista toimittamaamme kirjaan. Se ei ole yksinkertainen yhtälö, mutta Yön kirkas tähti edustaa tässä suhteessa kirjahyllyni helmiä. Lumoudun sen kansikuvasta yhä vain: väreistä, yksinkertaisuudesta, tytön puvusta, kukista, tunnelmasta. Myös samanniminen elokuva on tunnelmaltaan vahva.

Keatsin kirjeet muistuttavat myös kipeästi siitä, millainen aarreaitta maailmasta on kadonnut sen jälkeen, kun kirjeiden kirjoittaminen on vähentynyt tai loppunut kokonaan. Sähköinen media on monipuolistanut viestintäämme, mutta myös tehnyt siitä lyhytaikaisempaa. Harva twiitti tai edes sähköposti jää talteen.

Yön kirkas tähti muistuttaa myös siitä, mistä Mitfordin tyttöjenkin kohdalla kirjoitin: kirjeet ovat aina tarkoitettu vastaanottajalleen. Keatsin kirjeet ovat hyvä esimerkki siitä, miten monenlaista tarkoitusta kirjeellä voi palvella. Osa on kauniita, herkkiä, palvovia rakkauskirjeitä neiti Fanny Brawnelle; osa hauskoja, rempseitä preivejä kavereille; osa kannustavia, asiallisia kirjeitä siskolle. Kaikki ne ovat täysin erilaisia, ja silti saman ihmisen kirjoittamia – vastaanottaja siis ohjaa kirjeen sisältöä.

Kirjeistä historiantutkimuksen aineistona on ilmestynyt uusi kirja. Lupasin tehdä siitä arvion jossain vaiheessa ennen kesän loppua, kunhan ehdin. Kirja-arvion kirjoittamalla saan teoksen itselleni – ja jälleen hyllyssäni on kiinnostavan sisällön lisäksi myös kauneusarvollaan houkutteleva kirja.

Kannen kuva on lainattu Teoksen sivuilta.