Vähän aikaa sitten tajusin vasta, että työhuonetilanteeni on väliaikainen. Tai olenhan minä sen aina tietenkin tiennyt, mutta asian konkreettisuus iski kun tajusin, ettei kotonani ole tilaa työhuoneella oleville kirjoille.

Kotikirjahyllyni on ylitäysi tälläkin hetkellä, vaikka siihen kyllä olisi mahdollista saada lisää tilaa ostamalla lisähyllyjä – eläköön Lundian muotoiltavuus. En vain ole saanut aikaiseksi hoitaa asiaa kuntoon, sillä olen toivonut löytäväni hyllyjä käytettynä (molemmat kirjahyllyni ovat käytettynä hankittuja) ja toisaalta en ole kovin suuresti ehtinyt etsiäkään. Nyt alkavat olla ajat sillekin hommalle. Oma juttunsa on sekin, että jos tulevaisuudessa aletaan maksaa kaikki yhteistä Yle-veroa, en näe ehkä enää kovin pitkään syytä pysyä ilman televisiota. Sille täytyisi sitten olla tilaa kirjahyllyssä, joten kirjat pitäisi saada mahtumaan siltä kohdin jonnekin muualle.

Työhuoneella on kirjoja ehkä kolme, neljä hyllyllistä. Suunnilleen puolentoista vuoden kuluttua ne pitää uudelleensijoittaa jonnekin – todennäköisesti kotiin. Kirjojen määrä ei ole vähenemässä; totta puhuen ostan kirjoja hitaasti mutta varmasti koko ajan lisää. Koska en osaa tehdä kotini sisustusratkaisuja kovin nopeasti (kuten kirjahyllyn lisähyllyjen hankinnan hitaudesta voi huomata), olen alkanut nyt jo pohtia, mikä olisi järkevä tapa järjestää niille lisää tilaa nätisi, tyylikkäästi, kestävästi ja halvalla.

Tämänhetkinen kirjojen säilytystilanne vastaa tunnelmaltaan tätä kuvaa, vaikka todellisuus onkin vähän vähemmän elegantti:

Kirjahyllyni on toki ihan perinteistä puista mallia eikä näin tyylikkäästi sisäänrakennettu, mutta hyllyt on täytetty samalla tavalla ilmavasti ja sen vuoksi rauhoittavan näköisesti. Siinä on yksi mahdollisuus lisätilaan, kuten jo aiemmin sanoin. Jos minulla olisi tilaa, hankkisin jotain tämänkaltaista:

Mutta kuten sanottu, ylimääräistä seinätilaa ei ole hukattavaksi tällaiseen sisustamiseen. Vaikka tiedän monia, joilla on kirjoja paljon enemmänkin, niitä on kuitenkin minullekin kertynyt jo sen verran että tilalla leikittely saa nyt unohtua. Yksi helpohko vaihtoehto on vain työntää nykyiset hyllyt aivan kiinni nurkkaan, jolloin toisen seinän suuntaan luultavasti jäisi vielä yksi 80 sentin tai metrin levyisen kirjahyllyn tila.  Jos siihen hankkisi niin korkean hyllyn kuin saa, kirjojen säilytysongelma olisi joksikin aikaa ratkaisu. Helppoa, halpaa, yksinkertaista ja suoraviivaista.

Kirjojen säilyttämisestä tykkäävä osa minusta kuitenkin haaveilee jostain jännittävämmästä. Olisi hauskaa ympäröidä makuuhuone kirjahyllyillä, vähän niinkuin tässä kuvassa, mutta enemmällä väreillä ja hyllyjä muuallakin kuin yhdellä seinällä (koska oma makkarini on isompi kuin tämä alkovi):

Olen myös ajatellut, että korkean eteiseni katonrajaan sopisi hienosti kirjahylly – yksi rivi vain, sinne ylös. Toisaalta eteinen on kodin pienin huone (kylppäriä lukuunottamatta), joten katonrajaa kiertävä kirjahylly voisi tuntua ahtaalta.

Lisähyllykkö olohuoneeseen on varmaankin se ratkaisu, jonka saan aikaiseksi ihan vain jo taloudellisistakin syistä. Pelkään, että valmiina ei välttämättä ole sellaisia hyllyjä joista visioin makuuhuoneen seiniä kiertämään, ja jos onkin, ne ovat yhtä lailla tavoittamattomissa hinnoissa kuin se jos teettäisin hyllyt huonekalumaakarilla tai puusepällä – mikä olisi tietysti haave. Ennen kuin luovun, pitää tietysti käydä katselemassa ja kyselemässä. Voipikin olla niin, että haudon ja suunnittelen tätä kesään asti, ja kunhan pyörällä taas pääsee kaupungin laidasta laitaan sujuvasti ja helposti, otan tavoitteeksi selvittää mahdollisuuteni kirjahyllyhankintojen suhteen.

Siihen asti otan mielelläni vastaan vinkkejä ja kokemuksia! Millaisia kirjahyllyratkaisuja olet laittanut omaan kotiisi? Oletko ollut tyytyväinen? Millaista kirjahyllyä et ainakaan haluaisi? Oletko teettänyt huonekaluja? Mitä se maksoi? Ai oletkin itse puuseppä ja haluat tehdä minulle kirjahyllyn lähes ilmaiseksi? Sattuipa sopivasti, tervetuloa!

Kuvat on lainattu täältä, täältä ja täältä.

Mainokset