Maku-lehden syksyisessä Espanja-teemanumerossa ollut manchego-parsapiirakan ohje alkoi kutkuttaa. Pakko oli päästä kokeilemaan, ja kun suolaisen herkkupiirakan tekeminen vain itselle on vähän tyhmää, kutsuin joukon ystäviä sunnuntai-iltapäivänä kahville. Kesken vaalityön, kesken vähän tyhmien työhuolien, kesken kovan pakkasen. Ja ilmeisesti manchego houkutti, sillä ihanan moni vastasi  kutsuun.

Äiti on viime aikoina leivoskellut kinkkusarvia. Äiti osaa tehdä niistä meheviä, tasaisia ja suunnattoman herkullisia. Oman, vuosien takaisen sarvienleipomiskokeiluni muisto on lähinnä kirvelevä tappio: niistä tuli kummallisen muotoisia ja jotenkin outoja. Äidin esimerkin innoittamana oli mielessäni kytenyt halu kokeilla uudestaan, joten leivoin kinkkusarvia piirakan kanssa samaan kahvipöytään. Jälkiruoaksi tarjoilin joululta säilyneitä suklaakonvehteja ja vieraiden tuomia suklaakeksejä – aika hyvät oli tarjoilut, vaikka itse sanonkin!

Katoin sunnuntaikupit (Paratiisia) ja hopealusikat (kummitädiltä aikanaan saadut) – kumpiakin tulee käytettyä aivan liian harvoin. Vanhat Arabian Ihanne-sarjan kermakko ja sokerikkokin olivat käytössä siihen asti, kunnes vieraat kyllästyivät kermakon pienuuteen ja hakivat purkin kaapista – ettei koko ajan tarvitse olla täyttämässä, heh. Sunnuntaiastioista huolimatta oli ihan rento tunnelma. Lapsiakin oli vieraiden joukossa kaksi ja he viihtyivät. Pääsin itsekin lukemaan autokirjaa ja kivasti myös omaa suosikkiani, Jokilaivan tarinoita.

Olin kutsussani ilmoittanut kiellettyjen sanojen listan: talviseminaari, väitöskirjan valmistuminen, aikataulu, talviseminaarin paperi, Lusto. Ajattelin, että minulta hajoaa pää jos en saa työasioista taukoa. Mutta jos kutsuu työkavereita luokseen niin tietenkin välillä puhutaan työasioista, eikä se mitään haitannut. Ehkä massu täynnä hyvää piirakkaa on helpompi kestää myös aikatauluahdistusta? Ja toisaalta eilen vietin täydellisen irtiottopäivän katsomalla muun muassa uutuusleffan Puss in Boots. Ja nauroin, odotetusti!

Pitäisi useammin kutsua ihmisiä kylään sunnuntai-iltapäivisin.

Mainokset