Minähän siis olen än äs jouluihminen. Rakastan kaikkea jouluun liittyvää hyvyyttä: jouluvaloja, kauniita koristeita (ei siis kaikkea, vain niitä kauniita), nostalgiaa, lahjojen suunnittelua ja hankintaa, joulutervehdyksiä, tonttujuttuja, joulukalentereita, joululauluja, glögi-iltoja ja niin edelleen. En aloita jouluhössötystä liian aikaisin, vasta ekana adventtina, mutta elän sitä kyllä tiiviisti koko joulunalusajan.

Tänä vuonna joulutunnelmaan pääsy ei kuitenkaan ole sujunut niin hyvin kuin yleensä. Olen ollut vähän liian kiireinen ja jotenkin hössö, etten ole tavoittanut jouluasioista nautiskelun onnea entiseen tapaan. Monet asiat, jotka ovat aiemmin olleet suuria ilon aiheita, ovat tuntuneet velvollisuuksilta, joista olen sitten laistanut. Esimerkiksi adventtimessu jouluajan alussa jonne en odotuksesta huolimatta jaksanut mennä, tai joulukorttien askartelu – ystävät saavat tänä vuonna niin mitättömät, persoonattomat kaupan valmiskortit, että melkein olisi sama lähetinkö niitä lainkaan.

Mutta lähetin silti ne kortit. Koti on täynnä joulukynttilöitä ja -valoja, glögiainekset muistuttavat pöydällä että niitä voisi käyttää useammin ja vaikka päivien karkaaminen käsistä kauhistuttaa enemmän kuin ilahduttaa, hymyilen sitkeästi joka kerta kun avaan joulukalenterin luukun.

Kolmenkymmenen vuoden vakaalla kokemuksella luotan siihen, että joulu kuitenkin tulee myös tänä vuonna, vaikka en ole jaksanut sitä aivan entiseen tapaan odottamalla odottaa. Joulu tulee, rakas vanha ystävä, kaunein aika ja rauha joka vie pois tästä räntäsateesta ja pois liian isojen tekemättömien töiden alta.

Tuntuu vähän hölmöltä olla näin sinisissä tunnelmissa, kun koko ajan tapahtuu iloisia asioita. Ihan itseni takia luetteloin tähän niitäkin: 1) täydellisen hyvä miniloma viime viikonloppuna Helsingissä, 2) aamupuuro laitoksen väen kanssa tänään, 3) pikkujoulut tänä iltana, 4) synttärilahjaksi saatu manikyyri huomenna, 5) työkaverin väitös ja karonkka huomenna, 6) ensi viikon illat, joihin jokaiseen on sovittu kivoja tapaamisia.

Ja tietty: joulu on tulossa, se on jo täällä. Joulu on syy olla iloinen, ja nyt minäkin nostan itseni tästä nössöilytunnelmasta ja lakkaan sinistelemästä. Vielä viikko ja sitten joulunviettoon!

Lumisadetta vain odotan, mutta ei mustakaan joulu juhlaa pilaa.

Mainokset