Pesin eilen kummityttöni perheen saunan.

Se oli tuparilahja, aikanaan annettu kortti, jossa lupasin pestä heidän saunansa jonain sopivana aikana, esimerkiksi joulun alla. Joku voisi pitää tällaista lahjaa vähän hulluna ja itsetuhoisena, mutta kun juttu on niin, että minussa on sellainen kumma tauti, että vähän tykkään saunan pesemisestä. Sauna on aina melko kompaktin kokoinen alue hinkattavaksi. Pesussa käytetään yleensä mäntysuopaa, josta lähtee ihana tuoksu. Ja itse peseminen: tasaisten pintojen jynssääminen juuriharjalla tai saunanpesulastalla – yksinkertaisen tehokasta. Vähän kuin mattojen pesu! Vedellä läträämistä, jossa saa tuntea tekevänsä jotain.

Sauna puhdistui, ja sinne, melkein pyhään tilaan melkein pyhän työn avulla sain jätettyä myös koko joukon itkeskelyä. Välillä tätä maata ja kansaa on vain vähän vaikea ymmärtää, tai vaikka ymmärtäisikin empatian avulla, niin ympärillä olevan pahan olon määrää on silti vaikea hyväksyä – vaikka Dome Karukoski tekeekin siitä ihan hyvää komediaa. Niinpä minä jynssäsin, harjasin ja luuttusin saunaa, itkin samalla ja purin saunan lauteisiin omaa tuskaani erään ystäväni vaikean ajan vuoksi. Ystäväni suree juuri nyt, ja sellaisen surun edessä oma olo on avuton.

Illalla kotimatkalla katsoin tähtiä ja ajattelin, että on sentään joulu. Kuinka paljon minulla onkaan, ja kuinka hyvin ovat asiat. Kun muistaisi nauttia näistä ikuisen kiireen ja hötkyilyn sijaan, kun kaikki on kuitenkin niin kovin pienestä kiinni. Nyt juuri, tämä päivä, tämä ensimmäinen adventti ja uuden kirkkovuoden alku keskellä pimeintä vuodenaikaa, on hyvä hetki luetella vähintään kymmenen asiaa, jotka elämässä on hyvin, joista on onnellinen. Lista täyttyy nopeasti, kokeile vaikka! Toivoisin, että mahdollisimman moni lukija kokoaisi oman listan omaan blogiinsa, mutta ihan sanomalehdenkin kulmaan raapustettu luettelo riittää – tai tähän kommentiksi koottu. Jos kirjoitat blogiisi, jätäthän puumerkin tänne, niin huomaan tulla seuraamaan?

Kymmenen asiaa, jotka tekevät minut onnelliseksi (ei missään tärkeysjärjestyksessä):

  1. Työni
  2. Kotini
  3. Siskoni
  4. Papu
  5. Talvi ja ylipäätään neljä vuodenaikaa
  6. Kummityttöni, hänen pikkusisaruksensa ja äitinsä ja isänsä
  7. Kirjat ja mahdollisuus nauttia niistä
  8. Oikeaan hetkeen ajoitettu kaurapuuro
  9. Ystävät, ne jotka pysyvät (sisältää muuten kyllä kohdan 6., mutta myös koko joukon muita rakkaita)
  10. Kukat

Jne. Listasta jäivät vielä puuttumaan ainakin kynttilät, haaveet, tiramisu ja työkaverit. Ja saunan pesu.

Mainokset