Mitä ihmettä olen katsonut teini-ikäisenä televisiosta? En ehkä juuri mitään, tai sitten en ainakaan mitään kovin laadukasta (paitsi lukio-ikäisenä löysin Studio Julmahuvin, mutta se on toinen tarina). Muistan nähneeni amerikkalaisesta tv-sarjasta Niin sanottu elämäni (My so called life, 1994-1995) jotain pätkiä alusta, mutta koko sarjaa en ole tätä ennen katsonut, huolimatta sarjan kulttimaineesta ja pelkistä kehuista, joita siihen liitetään.

Tänä syksynä lainasin tämän murrosikäisyyden ja 1990-luvun kuvauksen klassikon työkaveriltani. Aluksi minun oli vaikea päästä mukaan sarjaan, mutta vauhtiin päästyäni en olisi malttanut keskeyttää. (Harmitti, kun esimerkiksi Tarton matka tuli eteen ja keskeytti kaiken.) Mietin jälkeenpäin, että ehkä alkuvaikeuksia aiheutti se, ettei sarjassa varsinaisesti ole ketään omanikäistäni henkilöä, ei ketään jonka tunnelmiin samastua, joka tuntuisi tutulta. Aika pian sain kuitenkin huomata, että 15-vuotias Angela Chase ja noin kolmekymppinen minä eivät lopulta ole ihan aina kamalan kaukana toisistaan. 😉

Sarja kertoo siis Angelasta (Claire Danes läpimurtoroolissaan), hänen murrosikäisistä pohdinnoistaan, ihastumisestaan Jared Leton esittämään Jordan Catalanoon, Angelan ystävistä Rayannesta, Rickiestä, Brianista ja Sharonista, ja yllättävänkin paljon myös Angelan vanhempien elämästä. Sarjan puvustus on nykypäivän näkökulmasta hehkuvaa, naurettavaa ja samalla myös ihan mahtavaa: 1990-luvun pahimmat ja parhaimmat vaatejutut näkyvät, ja minun alkoi kauheasti tehdä taas mieli lappuhaalaria. Flanellipaitatraumoistani en sentään vielä ole toipunut niin paljon, että alkaisin pitää Jordanin säkkipaitaa hottiksena.

My so called life on loistava nuoruuskuvaus, siitä ei pääse mihinkään. Pidän siitä, miten sarjassa käsitellään vaikeita asioita, että ne eivät aina tule kokonaan valmiiksi yhdellä ”Do you wanna talk about it?” -vuorosanalla, vaan ongelmat ovat läsnä arjessa jatkossakin. Rickiellä on kurja koti ja vaikeuksia oman seksuaalisuutensa kanssa, Rayannella on alkoholiongelma ja Angelan isällä vaikeuksia olla uskollinen, eikä Jordan ole unelmien prinssi senkään jälkeen, kun hän tekee romanttisen laulun autolleen:

My so called life tulee jonain päivänä koristamaan myös omaa dvd-kokoelmaani, kunhan tulee sopiva tilaisuus hankkia se. Lainaan sitä silloin mielelläni kaikille tutuille, jotka haluavat palata omaan nuoruuteensa 1990-luvulla tai ihan muuten vain katsoa laadukasta, hyvin tehtyä tv-sarjaa. Sarjaa tehtiin aikanaan vain yksi tuotantokausi, mikä on ehkä edistänyt sen maineen kasvua. Liian moneen kauteen levitettynä teemat olisivat käyneet ehkä väljähtyneemmiksi. Yksi kausi jättää lisäksi lopun ihastuttavan avoimeksi.

Mainokset