Taas on mennä viilletetty paikasta toiseen. Ensin vein Papun Helsinkiin, kiljuin lihaksiston ja hermot rennoiksi Lintsillä siskon lahjoittamilla lipuilla ja kuuntelin Stadionilta kuuluvaa uukakkosta. Seuraavana päivänä junailin Hämeenlinnaan ja vietin kaksi kivaa päivää keskiaikamarkkinoilla. Yövyin Riihimäellä (= Rixu) ystävien luona, ja sekin oli kivaa, ja ruoka oli taivaallisen hyvää.

Riihimäellä oli auringonkukkia

Keskiaikamarkkinoilla oli jälleen hyvä tunnelma, kiireisiä myyntipäiviä ja kivasti tuttuja kasvoja. Parasta minusta olivat  – jälleen kerran – hevoset ja niillä turnajaisia leikkineet Rohan ritarit.

Keskiaikainen hevonen

Ritareita

Hämeenlinnan keskiajan jälkeen loikkasin suoraan 1900-luvun jälkipuoliskon työn ja sukupuolen tutkimukseen. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari pidettiin Nurmijärvellä. Tänä vuonna kannoin osani seminaarin järjestelyistä yhdessä seuran pj:n sekä rixulaisen kollegani kanssa. Oli varsin nautinnollista osallistua seminaariin, jossa itsellä ei ollut paperia tai esitelmää. Esitelmiä pystyi kuuntelemaan aivan eri tavalla, kun ei tarvinnut keskittyä siihen, että kohta on oma vuoro, apua-apua miksi mä ryhdyin tähän tää on ihan tyhmä mulla ei ole mitään sanottavaa hävettää voi ei; tai siihen, että hui nyt se meni apua mitenhän se meni mitä mä oikein vastasin niihin kysymyksiin pitääköhän ne mua ihan tyhmänä. Niin, siis kun esiintymisjännitys puuttui, olo oli mainio.

Seminaarissa oli tänä vuonna varsin paljon osallistujia. Esityksissä liikuttiin enimmäkseen lähihistoriassa ja nykypäivän työelämän ongelmissa. Sukupuolen ja työn yhteenkietoutumista katseltiin erittäin monipuolisesti eri näkökulmista ja varsin monenlaisten tutkimusmetodien avulla. Kiinnostavaa oli, ja hauskaakin! Kesäseminaarissa on aina hyvä tunnelma ja paljon keskustelua. Tutustuin uusiin ihmisiin ja vietin hauskoja hetkiä myös vanhojen tuttujen kanssa.

Nurmijärveltä sitten takaisin Helsinkiin, ja tänään hitaasti kotiin. Papun kanssa ollaan siivoiltu, ja pyöräilin ihanassa varhaissyksyltä tuoksuvassa vesisateessa kauppaan. Tyhjä päivä keskellä viikkoa on ihanaa apurahatutkijan vapautta, ja tuli tarpeeseen. Huomenna taas uudet tuulet – tai oikeastaan vanhat lehdet.

Mainokset