Aina, kun luen Anne Tyleria, päätän, että seuraavaksi uusintaluen sen Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa, joka jostain syystä kangastelee muistissani edelleen parhaana Tylerin romaanina. Mutta kun lukemattomiakin Tylereita tulee vastaan jatkuvasti! Onnellinen matkamies (The Accidental Tourist, 1985, suom. 1986) tarttui mukaan siskon hyllystä, ja hyvä että tarttuikin.

Inhosin aluksi Onnellisen matkamiehen päähenkilöä Macon Learya. Ylineuroottinen, pikkutarkka sievistelijä, ajattelin. Ei ihme, että kahdenkymmenen aviovuoden jälkeen vaimo Sarah saa viimein tarpeekseen ja lähtee. Macon on eron jälkeen vain vähän aikaa yksin, kunnes ajautuu takaisin asumaan sisarustensa luokse. Ja voi taivas, Learyn perhe se vasta omituinen onkin, ja ärsyttävä. Tuollaisia ihmisiä en kestäisi varmaan puolta tuntia kauempaa, ajattelin. Mutta sitten Tyler osoitti jälleen taitonsa kirjailijana, ja hän näytti kirjassaan, millainen voima noinkin arkisessa, pientä elämää viettävässä perheessä voi olla, ja että vaikka Learyt ovat omien tapojensa kierteessä mahdottoman hermostuttavia, voi siinäkin olla hyvät puolensa.

Onnellisen matkamiehen henkilögalleria ei päästänyt minua helpolla. Learyjen lisäksi ihmettelin kyvyttömyyttäni pitää Maconin uudesta naisystävästä Murielista: värikkäästä, räväkästä ja kovaäänisestä naisesta, joka on kuin vastakohta harmaapukuiselle, tasaiselle, improvisointiin kykenemättömälle Maconille. Kun tarina eteni, opin kuitenkin pitämään Murielista, ainakin paljon enemmän kuin Maconin vaimosta Sarahista. Murielissa on energiaa, voimaa vaikeuksista ja elämän hankalista puitteista huolimatta. Muriel on rehellinen ja elävä, siinä missä Learyt ovat ehkä kyllä myös rehellisiä, mutta niin omassa maailmassaan, että tuntuvat varsin valjuilta. Ei ihme, että Muriel vetää Maconia puoleensa, vaikka kaikki sitä ihmettelevätkin.

Kirjan juoni etenee ennalta arvattavaa loppuratkaisua kohti tasaisen varmasti viihdyttäen niin kuin Anne Tylerin romaanit aina tekevät. Kirja on tehty jo vuonna 1988 elokuvaksi, jossa Murielin roolissa on Geena Davis, ja ainakin ulkonäöltään hän vastaa kyllä täydellisesti mielikuvaani Murielista. Maconia näyttelee William Hurt ja Sarahia Kathleen Turner. Tämän leffan haluaisin kyllä nähdä! Kirjastostani en sitä löytänyt, mutta ehkä joskus jostain muualta.

Mainokset