Olen käynyt kyllä viime kuukausina ihan kohtuullisesti elokuvissa, mutta ainoa näkemistäni elokuvista, jota mietin pitkään jälkeenpäin, on ollut Saara Cantellin ohjaama Kohtaamisia. Olen halunnut nähdä elokuvan siitä asti, kun Pasi Ilmari Jääskeläinen kirjoitti blogissaan siitä ja kertoi, että Cantell mahdollisesti ohjaa jonain päivänä Jääskeläisen romaanin Lumikko ja yhdeksän muuta. Jo pelkästään Lumikko-leffan odotuksessa piti päästä katsastamaan Cantellin elokuva.

Kohtaamisia oli vielä parempi kuin odotin. Se oli vähän niin kuin Paha maa, siis toistensa elämää sivuavista ihmisistä kertova episodielokuva nykypäivän Suomesta, mutta siinä missä Paha maa sai minut voimaan huonosti ja itkeskelemään kaiken elämän synkkyyttä, Kohtaamisia oli valoisampi ja positiivisempi. Sen pääosissa olevat naiset eivät olleet kokonaan onnellisia, ja se kertoi kaunistelematta haavoista ja pahasta olosta, mutta pidin siitä, miten elokuva kulki kuitenkin valoa kohti.

Kuvaus ja pitkät, leikkaamattomat kohtaukset olivat hienoja ilman, että tällainen kameran käyttö tuntui yhtään taiteelliselta pelleilyltä. Näyttelijät olivat myös mahtavia, ja sekin on hienoa siksi, ettei mukana ollut kuluneita naamoja – paitsi Anneli Saulia nyt voi pitää ehkä jo konkarina. Jenni Banerjee ei – ihme kyllä – ollut tarinan kaunein nainen, vaan sen palkinnon sai ilman muuta sairaanhoitaja Fardusaa näytellyt Maryan Guuleed. Myös tarinan lapsinäyttelijä oli aivan loistava.

Kohtaamisia kertoo harmoniasta, neljästä peruselementistä ja siitä, miten ne yhdessä ovat kokonaisuus, hyvässä ja pahassa. Se kertoo myös onnesta ja siitä, miten kaikki me yritämme omalla tavallamme löytää keinon olla onnellinen. Ja kuten tällä tavalla rakennetut elokuvat usein tekevät, myös Kohtaamisia kertoo siitä, miten vähän me tiedämme toisistamme, vaikka kohtaamme usein ja päivittäin. Toisaalta Kohtaamisia myös osoittaa, että osaamme ja pystymme olemaan ystävällisiä ja kohtaamaan toisemme, jos niin vain haluamme.

Kuva on lainattu Nordisk Filmin sivuilta, missä on myös lisätietoja elokuvasta.

Mainokset