Katsoin viime viikonloppuna viimeinkin elokuvan Brideshead Revisited (2008), jota olen kauhunsekaisella jännityksellä odottanut jo täällä ja täällä. Olin aivan varma, että elokuva on huono, suorastaan katsomiskelvoton. Syksyn aikana sain kuitenkin muutamalta läheiseltä (kuten täällä), joille vuonna 1981 valmistunut tv-sarjaversio on jotakuinkin yhtä pyhä kuin minulle, varovaisen positiivisia kommentteja. Elokuva ei ehkä olisikaan niin kauhistuttava kirjan raiskaus kuin odotin.

Eikä se ollutkaan. Ei se ollut kovin hyvä elokuva, mutta ei myöskään katastrofi – olen nähnyt huonompiakin.

Varsinkin ennakkoon minun teki mieli verrata elokuvaa tv-sarjaan, melkein jopa lähdin katsomaan jälleen kerran sarjaa, että voisin sitten paremmin ottaa asiaan kantaa. Elokuvan nähtyäni tajusin, että vertaaminen ei ole reilua. Tv-sarja ja tämä elokuva eivät ole reilusti rinnastettavissa, sillä ne ovat itsenäiset, erilaiset teokset. Molemmat ovat tulkinta samasta Evelyn Waugh’n romaanista, mutta kerronta ja kuvaus ja painotukset ovat varsin erilaiset. Elokuva ja tv-sarja ovat erilaisia tuotteita, ja näissä se tulee hyvin ilmi.

Ei se reilua ole, mutta vertaan silti, vähäsen. Tv-sarja on minusta parempi, sillä se pohtii, liikkuu hitaammin, antaa asioiden kehkeytyä ja jättää silti katsojalle arvuuteltavaa. Elokuva on kerronnassaan suoraviivaisempi ja tulkinnoissaan rohkeampi. Valitettavan monet ihanat sivuhenkilöt vilahtavat kuvissa vain pari kertaa.

Haluaisin haudata jotain joka paikkaan, jossa olen ollut onnellinen. Sitten vanhana ja rumana voisin kaivaa niitä ylös ja muistella. (Vapaasti muisteltuna tämän ydinkohtauksen sisältö. Sebastian ja Charles joen rannalla, ennen kuin Perhe tulee kuvioihin.)

Muutama sana itse elokuvasta vielä: Emma Thompson oli yllättävän laimea Lady Marchmainina, mutta Matthew Goode taas odotuksiani parempi Charles Ryderina. Kerrassaan hieno luonne, ei voi muuta sanoa. Ben Whishaw oli Sebastian Flytena hyvin Sebastianin näköinen ja oloinen, mutta eipä oikeastaan muuta. Hayley Atwell oli Julia Flyte, ja hän oli kyllä roolissaan erittäin kaunis, vaikka vähän ilmeetön. Hienot oli maisemat, mutta kyllä se tv-sarja silti kannattaa katsoa tätä mieluummin.

Kuva lainattu täältä, joka on siis Matthew Gooden haastattelu.