Carol Shields: Kivipäiväkirjat

Ajatellessamme menneisyyttä me luulemme helposti, että ennen ihmiset olivat toimissaan yksinkertaisempia ja että heitä muovaavat voimat olivat alkuperäisiä ja muuttumattomia. Pidämme itsestään selvänä, että meidän esi-isiemme elämää innoitti syvempi ja puhtaampi tarkoitus kuin meidän elämäämme ja että heidän mielenlaatunsakin oli jotenkin jämerämpi, esimerkiksi siinä, että entisajan tiedemiehet pyrkivät päämääriinsä katkeamattoman ”kutsumuksen” vallassa ja taiteilijat tekivät työtään pysyvän ”innoituksen” tilassa. Mikään tästä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Meitä ennen eläneet olivat täsmälleen yhtä oikullisia ja arvaamattomia ja häilyväisiä kuin tämän päivän ihmiset.

Carol Shieldsin Kivipäiväkirjat (The Stone Diaries, 1993, suom. 2000) lunasti jo huomattavasti edellistä häneltä lukemaani kirjaa paremmin Shieldsin nimeen laittamani odotukset. Nyt tekee mieli lukea häneltä enemmänkin romaaneja.

Kivipäiväkirjat on rakenteeltaan yksinkertainen romaani. Se on yhden naisen elämäkerta, jonka kautta avautuu kuva koko viime vuosisadasta. Daisy Goodwillin elämässä kohtaavat tavallinen arki ja erityiset sattumat, ja noista kohtaamisista Carol Shields on rakentanut kerrassaan kiehtovan mosaiikkimaisen kuvan yksilöstä ja hänen ympäristöstään. Kuvauksen kohteena ovat Daisyn lisäksi myös hänen lähipiirinsä, sillä eihän ihmistä voi oikein ymmärtää, jos ei tiedä jotain hänen läheisistään.

Shields vaihtelee tekstityyppiä aika ajoin, mikä on minusta tässä romaanissa loistava ratkaisu (se ei ihan aina toimi, tässä kuitenkin toimii erittäin hyvin). Suurin osa tekstistä on suorasanaista elämäkertaa, mutta välillä mukana on esimerkiksi lehtileikkeitä ja kirjeitä, joiden kautta käydään läpi osa Daisyn elämänvaiheista. Shields käyttää tätä tehokeinoa taitavasti, ettei lukija hyydy pelkkään tarinankerrontaan, vaan tekstin rytmi katkeaa mukavasti näiden lukujen ajaksi.

Mikä Shieldsin romaani kannattaisi lukea seuraavaksi? Jane Austen -elämäkerran sain synttärilahjaksi, joten se varmaankin on pian vuorossa, mutta mitä hänen romaaneistaan suosittelette? Luettuna on siis Rakkauden tasavalta ja nyt tämä Kivipäiväkirjat.

6 kommenttia artikkeliin ”Carol Shields: Kivipäiväkirjat

 1. Muistaakseni ”Ellei” on niittänyt kiitosta. Itse en ole sitä lukenut, mutta olikohan se Kirsti Ellilä, joka mainitsi siitä. Itse aloitin kerran Larryn juhlia, mutta siitä en oikein pitänyt – minkä vuoksi olin pitkään epäileväinen Shieldsin suhteen.

  Minusta Kivipäiväkirjoissa oli hauskimmasta päästä myös se, miten muut rakentelivat teorioita siitä, mikä Daisyn masennuksen aiheutti. Ja miten jokaisen teoria oli täysin erilainen, minä-sidonnainen. Ystävän mielestä se oli seksin puute, kilpailevan toimittajan mielestä se johtui hänestä, päätoimittajan mielestä siitä, ettei tämä ollut valmis avioliittoon ja mitä kaikkia niitä oli. Jokainen teoria puhui enemmän teorian tarjoajasta kuin Daisystä.

  1. Totta, se oli mainio osa kirjassa! Eikä Daisy selittänyt itse masennustaan kunnolla, joten muiden teoriat saivat hienosti kasvaa mahtaviin mittoihin. Se kertoo juuri siitä, miten me näemme maailman: aina oman näkökulmamme kautta, vaikka asia ei liittyisi itseen mitenkään.

   Ja kiitti kirjavinkistä!

 2. Itse tutustuin Shieldsiin ensin Ellei-romaanin kautta, ja juuri se sai minut lukemaan muunkin hänen tuotantonsa. Taisin tykätä eniten kirjasta Sattumankauppaa, vaikka vaikea on kirjoja laittaa paremmuusjärjestykseen. Jokainen on koskettanut jollain tavoin, koska niiden kautta löytyy kosketuskohtia ihmiselämään yleensä sekä omaan elämääni ja sen ”henkilöihin”.

  1. Olen samaa mieltä, harvoin kirjoja voi laittaa järjestykseen kirkkaalla hyvä-huono -asteikolla. Kyse on enemmänkin ”kolahti – ei kolahtanut” tai ”nauratti – ei naurattanut” tai ”kiinnosti enemmän – kiinnosti vähemmän” -asteikot. Tai ”suosittelisin ensin – suosittelisin vasta myöhemmin”. 🙂

   Mielenkiintoista on myös just se, että kirja merkitsee lukijalle enemmän jos se osuu johonkin omaan elämäntilanteeseen. Jossain toisessa mielen- tai elämäntilassa sama kirja ei uppoaisi ollenkaan yhtä hyvin samaankaan lukijaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.