Olen viime aikoina valitellut, että olen tainnut luvata tekeväni hiukan liikaa juttuja tulevan talven aikana. Koska vinkuminen ei auta, yritin listan avulla jäsentää niitä ja paloitella töitä sopiviksi osiksi, ettei kaikki kaatuisi päälle kerralla. Niinpä tällä hetkellä teen päätyökseni kahta artikkelia yhtä aikaa. Niiden tekeminen yhtä aikaa on siksi hyvä juttu, että jos toiseen kyllästyy tai jumittuu, voi aina siirtyä toiseen. Teoriassa ainakin. Käytännössä kyllästymisestä seuraa yleensä pakeneminen työpöydän äärestä joko virtuaalimaailmaan tai ulos, harvoin siirtyminen mihinkään hyödylliseen. Näiden kahden isomman homman lisäksi ympärillä virtaa koko ajan toisia, pienempiä projekteja, joihin voi myös käyttää aikaa aina silloin, kun artikkelien kanssa ei oikein suju. Kaikki sivuprojektini ovatkin edistyneet ihan kivasti tässä viime päivinä.

Olen ollut ennenkin vastaavassa tilanteessa. Tiedän periaatteessa mitä pitäisi tehdä (tuottaa 25 sivua tieteellistä tekstiä kahdesta eri aiheesta), mutta käytännössä se ei sujukaan ihan niin yksinkertaisesti. Mistä pitäisi aloittaa? Millä ihmeen hakusanoilla löydän kirjallisuutta, kun omat asiasanat tuntuvat olevan tehottomia? Mikä artikkelini tutkimuskysymys olikaan? Miten aion selvittää sitä, eli millaisin metodein lähestyn aineistoani?

Ja edelleen mielessä pyöriviä kysymyksiä: Mitä mielessäni liikkui, kun lupasin tämän? Kenen idea se oli? Miksen minä osaa, kun artikkelien tekemisen periaatteen ja käytännön ero ei tunnu muilla olevan näin hankala? Vai onko se muillekin hankalaa (ja mitä lohtua minun pitäisi siitä saada)?

Ja edelleen: Minkähänlainen sää on huomenna? Mitähän maakuntalehti kirjoittaa tänään? Ja Hesari? Mitä Kuopiossa voi tehdä sunnuntaisin? Mihin aikaan veripalvelu on auki? Sopisinkohan verenluovuttajaksi? (Sen voi testata netissä.) Milloinkohan postimyyntipakettini tulee? Mistä hankkisin turvalukon? Mitä kotivakuutukseni kattaa? Onko reunustraakki Papulle myrkyllinen? Mitähän [lisää tähän n-määrä nimiä] on puuhaillut viime aikoina facebookissa? Olisikohan YouTubessa sitä yhtä biisiä? Lisää näitä löytyy blogin yläpalkin Sivutoimia -välilehdestä.

Niinpä. Jotta artikkelini edistyisi, minun pitäisi istua ja lukea kirjoja ja aineistoa. Mutta kun jaksan keskittyä vain hetken kerrallaan. Pyörittelen kirjoja kädessäni ja mietin kaikkea mahdollista muuta. Vielä ei ole kirjoitusflown aika, nyt tarvittaisiin niitä lihaksia, joilla työtuolissa pysytään heilumatta paikallaan, katse ja ennen kaikkea ajatukset tiukasti kirjassa kiinni.

Marsun keskittymiskyvyllä varustettu tutkijakoulutettava tarvitsee apua kehittääkseen sisäistä tutkijaansa kärsivällisemmäksi ja pitkäjänteisemmäksi. Yst. vast. lehden konttoriin mahd.pian.

Nimim. Marsusta kissaksi (tai pandaksi tai koalaksi tai vompatiksi tai ketuksi tai ihan miksi tahansa eläimeksi, joka kykenee keskittymään yhteen asiaan pidempään kuin kolme sekuntia)

Mainokset